Povratak

Kamen u mokraći i dijagnoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam malu šnaucerku staru 10 godina, pre 2 meseca joj je izvađen kamen iz mehura 1,8 cm struvit. Trenutno jede Farminu Struvitu, juče smo proverili njegov urin i nema struvite, ali ima oksilata i mokraća je kisela i gusta. Dajte preporuku u vezi sa daljom ishranom. Hvala, Jelena

O: Postoji nekoliko vrsta urolita i oni se razlikuju po hemijskom sastavu. Najčešći su struviti (magnezijum-amonijum fosfati) i oksalati (kalcijum fosfat), a ređe cistin i uratni uroliti.

Kamenje u urinu sastoji se od 2% organske i 98% mineralne materije. Najčešći uzroci urolitijaze su česte bakterijske infekcije koje se ne moraju uvek klinički manifestovati, nedostatak vitamina A, gojaznost i genetska predispozicija. Ponekad je kod iste životinje moguće pronaći kamenje različitog hemijskog sastava ili različitih vrsta. Utvrđeno je da su određene rase genetski predisponirane za ovu bolest. Među njima su patuljasti šnauceri, ali i jazavčari, pudlice, beagli, velški korgiji, engleski koker španijeli, Dalmatinci itd. Takođe, postoji nešto veća tendencija urolita kod žena (oko 70%).

Smatra se da su struviti češći kod jazavčara i šnaucera. Za postavljanje dijagnoze potrebno je izvršiti kompletne testove krvi (diferencijalna krvna slika i biohemijski test krvi), analizu urina u urinu (ph i sediment) i rendgen i ultrazvuk abdomena kako bi se konačno potvrdilo prisustvo kamenaca.

Struvitno kamenje može se eliminisati, a kasnije sprečiti upotrebom odgovarajuće medicinske hrane. Takva hrana mora sadržati niži nivo proteina, fosfora i magnezijuma. Struviti se formiraju u alkalnom urinu, pa je funkcija hrane zakiseljavanje urina da bi se struviti rastvorili. Pored toga, prisustvo NaCl podstiče psa da pije više vode, pa se češćim mokrenjem kristali izbacuju iz bešike. Struvite se najčešće mogu naći u obliku peska u bešiki, ali mogu se formirati i u obliku većih ili manjih kamenaca koje treba hirurški ukloniti. Kalcijumovi oksalati, za razliku od struvita, ne mogu se rastvoriti odgovarajućom medicinskom hranom, ali je potrebno hirurško uklanjanje. Nakon uklanjanja kalcijum-oksalata, psu je potrebno hraniti hranu koja sadrži manje oksalata, kalcijuma i proteina i menja pH urina u alkalni. Hill-ova u / d hrana dolazi u obliku dehidrata i vlažne hrane ili konzervirane hrane.

U slučaju struvitnih kamenaca, naznačena je medicinska hrana koja zakiseljava urin i rastvara manje struvitne kamence. To su Roial Canin Urinarni s / o i Brit Struvite, kao i Hill's c / d u dehidriranom i konzervisanom obliku, Hill's s / d hrana u konzerviranom obliku i Purina PVD Urinarni u dehidriranom obliku. Hill's c / d u dehidriranom i konzervisanom obliku može se koristiti za sprečavanje stvaranja struvitnih urolita.

Obavezno se posavetujte sa svojim veterinarom o odabiru prave hrane.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs