Povratak

Bolno cviljenje kujice nakon konzumacije hrane ili vode

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim vas za savet, ukoliko je moguće. Pre 3 godine sam udomila ženku, mešanku, koja je sad stara 3,5 godine. Sterilizovana je po udomljavanju. Kućni je pas, redovno vakcinisan. U zadnje vreme smo primetili kako povremeno, nakon što se napije ili počne da jede, bolno i neobično cvili, pri čemu podigne njuškicu. Nekad traje vrlo kratko, nekad i 15-ak sekundi. U toj situaciji dopušta i ne reaguje loše na dodir u području glave, grla, vrata... Nakon što to prođe, nastavi da se ponaša sasvim normalno, maše repom i sl. Iako se ne događa svakodnevno i izgleda da ne uiječe na njeno raspoloženje i ponašanje inače, stanje me brine jer sam u toj situaciji bespomoćna i ne znam kako da joj pomognemi, a po njenom promenjenom izrazu i cviljenju vidim da je boli. Hvala na vašem vremenu. Srdačno, Marina

O: Bez mogućnosti pregleda nažalost nisam u mogućnosti  da odgovorim na vaše pitanje. Simptom koji navodite (cviljenje) može biti potpuno bezazlen i upućivati na način privlačenja pažnje, ali ne treba isključiti postojanje nekakvog patološkog procesa koji svakako treba rešiti ambulantno, odnosno kliničkim pregledom kod veterinara. Uzrok može biti u usnoj šupljini ili probavnom traktu.

Savetujem vam da s vašom ljubimicom posetite veterinara kako bi se napravio detaljan klinički pregled, RTG snimka i drugo, kako bi se postavila tačna dijagnoza i terapija ukoliko bude potrebna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs