Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Pas klima glavom levo desno kao da ima problem sa ušima i opada dlaka na krugove sa perutanjem na tim mestima kakvi su to problemi? Ako mogu da kupim nešto da naprskam neki sprej ili prašak u ušima i na mestima gde nema dlake da ubijem te bakterije. Pozdrav, Aleksandar

O: Ušni šugarci jedan su od najčešćih uzroka zdravstvenih problema sa ušima kod pasa i mačaka.

 

Uzročnik je šugarac Otodectes cynotis, koji parazitira u spoljašnjem ušnom kanalu, ali se može proširiti i na ostale delove tela. Psi se najčešće zaraze preko mačaka, iako izuzetno retko, paraziti mogu preći i na ljude.

 

Životni ciklus ušnih šugaraca traje 21 dan za vreme kog prođu 4 razvojna stadija; od jaja preko larve i nimfe do adulta - odraslog parazita.

 

Šugarci se hrane ušnim lojem i ostacima epitelnog tkiva, ali za razliku od nekih drugih šugaraca ne ulaze u kožu. Kretanjem i hranjenjem unutar spoljašnjeg ušnog kanala izazivaju iritaciju i sekundarno upalu. U uvetu se može istovremeno nalaziti hiljade ovih sitnih parazita koji puze po spoljašnjem ušnom kanalu i ako se dugo nalaze u uvetu mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

 

Iziritiran zid spoljašnjeg ušnog kanala pogodno je mesto za razvoj raznih bakterijskih i gljivičnih kultura, što dovodi do još jače iritacije i nelagode za životinju kao i težeg lečenja. U zavisnosti od prirode sekundarne infekcije dolazi do stvaranja obilnijeg iscetka iz uveta koji može postati i gnojan. Po pravilu, ušni šugarci ne probijaju zid bubne opne ali kod jake i dugotrajne invazije popraćene jakom sekundarnom infekcijom može doći do proboja bubne opne i patologije srednjeg uveta, što može dovesti kod životinje do poremećaja orijentacije, gubitka ravnoteže i neuroloških problema. Životinje zbog jakog svraba intenzivno češu uho, što dovodi do povreda okoline uveta i sekundarnih infekcija okolne kože.

 

Simptomi su trešanje glavom, češanje uveta i posledične povrede okoline uveta, pojačano stvaranje crvenkasto-smeđeg do crnog cerumena u uvetu kao i iscetka.

 

Šugarci se mogu videti pregledom uveta otoskopom kao male bezbojne grinje koje pod jakim svetlom gmižu po unutrašnjosti uveta.

 

Postoji više antiparazitskih sredstava koja deluju na ušne šugarce, a jedno od njih je preparat u ampulama Stronghold koji se nanosi na kožu.

 

Moj savet je da posetite veterinar kao biste bili sigurni u tačnost dijagnoze i da se držite datih preporuka o terapiji. Započetu terapiju uvijek je potrebno provesti do kraja, osim naravno u slučajevima kada bi terapija štetila životinji.

 

 

OZNAKE: