Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kuju koja ima 12 godina. Već neko vreme na trenutke ubrzano diše, smanjila je aktivnosti, pije puno vode i jede više nego uobičajeno. Takođe povremeno se desi da krklja. Molim vas za savet. Hvala

 

O: Dahtanje ili ubrzano disanje se može javiti kod više različitih uzroka, kod nervne stimulacije i psihičkog uzbuđenja; kod smanjenog respiratornog kapaciteta krvi, kad je smanjena količina hemoglobina; kod trovanja; kod febrilnih bolesti; zbog ometanja širenja pluća pri udisaju kao kod upale pluća, edema, tumora u plućima, pleuritičnog eksudata i dr. Priliv krvi u pluća i protok u plućima, kao i razmena gasova otežan je kod zastoja krvi u malom krvotoku u slučaju zatajivanja srca. Stoga kašalj i hroptanje mogu ukazivati na sakupljanje tečnosti u plućima.

 

O problematičnom disanju kod ljubimca pisao je kolega: Glasno disanje/"Groktanje"

 

Sve duži životni vek pasa, nosi i povećanu pojavu bolesti u vezi sa starenjem. Tako su bolesti srca česta pojava kod pasa srednje i starije dobi. Srčane bolesti mogu biti urođene ili stečene.

 

Stečene srčane bolesti su češća pojava, a najčešće se radi ili o hroničnoj bolesti srčanih zalizaka, koja uglavnom pogađa manje i srednje rase pasa ili o dilatativnoj kardiomiopatiji, kod velikih i gigantskih rasa. O velikoj učestalosti tih bolesti, govori podatak da 60% pasa starijih od 8 god., razvija hroničnu bolest srčanih zalistaka. Brzo umaranje, gubitak apetita i težine, teže disanje, kašalj (naročito noću), samo su neki od simptoma već uznapredovale bolesti.

 

Dijagnoza se postavlja kardiološkom pretragom koja uključuje kliničku pretragu, EKG, RTG i UZV pregled srca. Preporučljivo je napraviti i analizu krvi i urina kako bi imali uvid u funkcionisanje drugih organa. Pravovremeno uočavanje srčanih problema je zato vrlo bitna za kontrolu i usporavanje toka bolesti.

 

Kod malih rasa pasa često se javlja mitralna insuficijencija uzrokovana promenama u mehanizmu zatvaranja srčanih zalistaka, a vodi do kongestivnog zastoja srca sa simptomima vrlo sličnim dilatativnoj kardiomiopatiji. Mužjaci pasa skloniji su bolestima srca od ženki, a obično su prvi simptomi vidljivi u starosti od 5 godina.

 

Životinje kod kojih je došlo do zatajivanja srca moraju mirovati tako dugo dok se stanje krvotoka bitno ne popravi.

 

Psima najčešće dajemo neki od preparata koji se koriste i u humanoj medicini, a pripravljeni su za davanje direktno u venu ili u obliku tableta. Dozu određujemo prema telesnoj težini životinje i vrsti preparata. U zavisnosti od lekovima koji su preporučeni za lečenje bitno je napomenuti kako im je potrebno oko 5 dana da postignu potpuno dejstvo. Nakon otprilike dve nedelje trebalo bi napraviti kontrolu o delotvnornosti doze leka. Ukoliko se u međuvremenu jave nuspojave poput povraćanja, gubitka apetita, proliva ili potištenosti javite se odmah svoj veterinaru. 

 

Posebno je bitno paziti na ishranu i omogućiti umerene aktivnosti psa. Hrana mora biti kvalitetna, obroci mali, ali češći. 

 

Preporučljivo bi bilo napraviti bar neke od  navedenih pretraga za sigurniju i precizniju dijagnozu pa ako se otkrije sakupljanje tečnosti, trebala bi dobivati i neki diuretik. 

 

Međutim bez obzira na uzloženo, ovim putem nije moguće odrediti o čemu se tačno radi zbog niza različitih simptoma koji su se javili kod vašeg ljubimca, već to sa sigurnoću možete znati tek nakon posete veterinaru, koji će nakon detaljnog kliničkog pregleda moći da odredi pravu dijagnozu i primeni odgovarajuću terapiju medikamentima.

 

O pojačanom pijenju tečnosti pisale su kolege : Povećana potreba za vodom (polidipsija / poliurija)Povećana potreba za vodom - polidipsija / Učestalo mokrenje - poliurija

 

OZNAKE: