Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam francuskog buldožera i primetila sam pored usta bubuljicu, nakon par dana se to proširilo. Možete li mi savetovati šta da radim, trenutno nisam u mogućnosti da odem do grada kod veterinara, ako postoji neka mast , krema... Hvala, Marina

O: Savetujem vam da s vašim psom posetite veterinara jer pretpostavljam da se radi o mikrosporozi, kod koje postoji mogućnost prenosa na čoveka.

Mikrosporoza je najčešće uzrokovana gljivicom Microsporum canis, a nešto ređe Microsporum gypseum i ubraja se u dermatofitoze. Dermatofitoze su kontagiozne bolesti pa se prenose direktnim i indirektnim kontaktom s obolelom životinjom. Takođe dermatofitoze su i zoonoze, tako da postoji mogućnost da se ova kožna bolest prenese sa životinje na čoveka i obrnuto. Inkubacijski period iznosi dve do tri nedelje. Klinička slika karakterizirana je pojavom alopecija kružnog oblika pa je to najkarakterističniji simptom ovog kožnog oboljenja. Također na alopetičnom području koža može biti ljuskava, zacrvenjena (zbog prisustva upale) te mogu biti prisutne i kraste. Ujedno moguća je i diskoloracija kože zahvaćenog područja u vidu promjene boje u crnu ili sivu, a moguća je i pojava svrbeža. Klinički slika je veoma varijabilna i zapravo ovisi o otpornosti životinje tako da do kliničkog očitovanja najčešće dolazi u mlađih životinja, kod životinja s oslabljenim imunosnim sustavom, kod životinja koje žive u neadekvatnim higijenskim uvjetima te kod životinja koje su nedavno bile na terapiji antibioticima ili kortikosteroidima.

Dijagnozu možemo postaviti na temelju pregleda Woodovom lapom, nativnom mikološkom pretragom ili kultivacijom gljivica iz skarifikata kože na hranjivoj podlozi.

Lečenje je lokalno i sistematično. Sistematično lečenje obuhvata primenu kupki, a nešto ređe antimikotskih masti i krema. Sistematsko lečenje podrazumijeva primenu antimikotika i to najčešće ketokonazola, itrakonazola te terbinafina. Takođe treba napomenuti da je veoma važna i dezinfekcija prostora u kojem životinja boravi zbog ranije navedene mogućnosti prenošenja uzročnika usled indirektnog kontakta.

Nažalost, bez prethodnog kliničkog i dermatološkog pregleda koji su potrebni za postavljanje tačne dijagnoze, nisam u mogućnosti savetovati vas u izboru odgovarajućeg leka.

 

OZNAKE: