Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Javljam se s obzirom na to, da ste mi već jednom pružili pomoć, pa sam pomislila da ponovo mogu da računam na vaše mišljenje. Naime, imam pudlicu koja se u poslednje vreme ponaša čudno. To njeno ponašanje bih po nekoj mojoj proceni objasnila kao neku 'depresiju' Inače je veoma nežna i mirna, ali vidim da nešto nije uredu. Jede normalno, raduje se kada vidi ljude ali posle nekog vremena se skriva i povlači. Veoma je zamišljena i u nekim trenucima ume da gleda u jednu tačku i ne reaguje na doziranje. Najjednostavnije, deluje veoma tužno. Hvala vam unapred, nadam se da ćete moći da mi pomognete. Isidora ?

 

O: Promena ponašanja kod psa može biti uslovljena različitim stvarima i situacijama. Uopšteno, promene u svakodnevnici najčešći su razlog za promenu ponašanja. Ukoliko im se znatno promeni rutina, sigurno je da će pas reagovati, pri čemu nije moguće predvideti na koji način. Ponekad ono što generiše promene nije lako otkriti pa je nužno detaljno preispitivanje okolnosti u kojima živi pas.

 

Pokušajte da preispitate da li se neka promena skoro desila u vašoj porodici: odlazak ili dolazaka člana porodice, promena mesta življenja ili bilo kakva prostorna promena u stanu, dolazak novih životinja.

 

Niste mi naveli o kome se tačno radi - da li o ženki ili mužjaku ili o njihovim štencima (ukoliko su oni i dalje sa vama)? U slučaju teranja može doći do povlačenja i čudnijeg ponašanja kod nekih pasa, mada neki psi mogu reagovati baš suprotno, burno i prilično aktivno.

 

Takođe ove toplije temperature mogu uticati na smanjenu aktivnost kod psa i želja za spavanjem i izležavanjem, jer se brže zagreju prilikom hodanja/trčanja, pa osigurajte vašoj pudli ugodnu temperaturu u prostoru u kojem boravi. Ljubimcu voda mora da bude stalno dostupna i izvođenje u šetnju ostavite za predvečernje sate, kada se temperatura normalizuje.

 

Ovo može biti početni simptom svih oboljenja, pa ukoliko primetite još neke fizičke simptome bilo bi dobro da se javite vašem veterinaru kako bi pregledao pudlu i ustanovio moguće zdravstvene probleme.

 

Nadamo se da smo vam pomogli i usmeriliu kojim pravcima trebate da tražite uzroke promene ponašanja vaše pudle. U svakom slučaju joj pružite pažnju i uživajte u igri i interakciji sa njom, i ukoliko ona reaguje smatram da nemate mesta za zabrinutost.

 

 

 

OZNAKE: