Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Usvojen pas sa velikom traumom. Kako mu pomoći? Neki dan smo iz Kruševca udomili Čupku, mešanku maltezera i pulina/nečeg sličnog. Mala je rastom. Težine oko 8 kg. Starosti oko 15 meseci. Sterilisana. Primila sve vakcine. Očišćena od parazita. Ima vet.knjižicu. Od prošlog oktobra sklonjena sa ulice. Živela je u pansionu do usvojenja. Veoma je velika maza ali pokazuje velike znake straha i traume. Imamo mali problem koji ćemo opisati, pa vas molimo da nam date savete. Inače Čupka je kako smo napisali veoma mila i prava maza. Bez naznake ikakve agresivnosti. Ali ima izražene strahove. Uopšte ne laje, već samo pomalo cvili i ispušta jedva čujne zvuke. Rep joj je stalno podvijen. Uglavnom spava u svom krevetu ili pored nas na ležaju. Malo se kreće i ne želi napolje. Ne želi da se igra sa igračkama. Slabo jede i malo unosi vodu. Kada je izvedemo napolje sedne i ne kreće se. Na povodac pođe, a onda sedne ili se izvrne na leđa. Pošto se malo kreće nosimo je uglavnom u rukama. Puno spava i u snu često hrče i cvili. Kako slabo jede granule, dali smo joj sinoć malo kuvanog mesa i ona je to iz činije ponela u drugu prostoroju, u korpu za spavanje, da pojede. Vratili smo joj hranu u činiju. Ona je opet došla i uradila isto. Na treći pokušaj kažemo joj "Ne Čupka nije to lepo". Ona je možda to protumačila kao napad na nju. Zgrčila se legla i tu se odmah popiškila i pokakila iz straha. Bukvalno je bila u grču i nije se pomerala. Odneli smo na kupanje i okupali se gde ne pravi neke probleme. U retkim trenucima pokaže radost. Podigne repić i zaigra se. Na poziv dođi i sa poslasticom retko kada dođe. Malo trči uglavnom hoda. Kada je mazimo na krevetu onda je nepomična ili samo se izvrne na leđa i podigne šape. Tada ponekad ume da se igra na kratko. Na bilo koji nagli slučajan pokret nekog od nas ona se zgrči i legne. Posebno traumatično reaguje na buku. Recimo naglo zatvaranje vrata ili pad vc daske i sl. Tada legne i ne mrda. Za 4 dana je imala 6 malih nuždi od čega 4 unutra na laminatu i 2 u parku. Imala je i 4 velike nužde, 2 unutra na lamimat i 2 u parku. Odbija pelenu u kupatilu. Nismo uspeli da prepoznamo radnje potrebe za nuždom. Zbog toga i ne reagujemo. Inače sa ljudima je super. Ne beži. Ne pravi nerede i ne vuče ili grize stvari. Bolje reaguje na ženski glas nego  na muški. Sinoć i danas nije htela u parkić u šetnju. Odnesemo je i kao malo boravimo, ali bez neke šetnje, jer odbija da se kreće. Sedi u mestu. Povodac u dvorištu ponekad kao funkcioniše, ali u parku nikako. Pa je i ne forsiramo za sada. Nosimo je da upozna okolinu i mirise parkića. Uglavnom to je to. Čuvamo se i nadamo napredku. Spremni smo za savete, kako neke stvari da popravimo i prevaziđemo očigledno velike probleme. Pozdravljamo vas. Ana i Goran iz Vranja.

 

O: S odgojem vaše nove ljubimice najbolje bi bilo krenuti ispočetka.

 

Verovatno će vam trebati malo duže vreme da steknete njeno potpuno poverenje, poput šetnje i svesti da joj ni grdnjom ne želite učiniti nikakvo zlo, a koje zatim nećete nikad više izgubiti bez obzira na sve moguće i nemoguće situacije u vašem budućem zajedničkom životu.
Nažalost, o psima koje nismo nabavili u njihovoj starosti od oko dva meseca starosti ne možemo znati njihovu prošlost, koja, u većini slučajeva, može biti ružna i ponekad nezamisliva.

 

Najbitnije je da je prestrogo ne kažnjavate, učite je polako i kroz duže vreme, bez obzira da li se radi o običnoj zapovesti (sedi!) ili o težoj zapovedi (donesi i sedi).
Za početak, neka što više kroz dan boravi uz vas. Uz vas će lako naučiti i proučiti vaš dnevni ritam, kada idete na posao i kada se vraćate, kada je vreme za nen obrok ili vreme za šetnju i igru, kada dolaze gosti i kome se vi veselite.

 

Što se tiče njene plašljivosti, istovremeno sa sticanjem vašeg poverenja, trebalo bi započeti i sa rešavanjem problema i to snižavanjem nivoa stimulacije i izlaganjem predmetu ili osobi, kako bi se osiguralo pozitivno iskustvo sa spornom situacijom koju ljubimicu plaši.

 

Cilj je postepenog približavanja osobi ili predstavniku muškog pola koja je izazvala strah kako bi se pas sa istim suočavao bez iskazivanja straha. Pri tome treba imati na umu da se u početku suočavanje sa plašljivom stvari čini vrlo, vrlo polako. Svako poželjno ponašanje treba nagraditi njenom omiljenom poslasticom, a plašljivo ponašanje nikako ne kazniti, već takvo ponašanje pokušajte ignorisati. Svaka neprijatna situacija vas vraća na početak učenja, a može i uraditi suprotno, pojačati plašljivost.

 

Razradite plan i strategiju za pristupanje rešavanju problema plašljivosti kod vaše ljubimice. Najpre krenite sa sticanjem samopouzdanja (nagrađivanjem pozitivnog ponašanja) i poverenja, a tek nakon toga na suočavanju s problemom.

 

Pokušajte s ovim metodama, a ukoliko se ponašanje ne popravi kroz period od dve do tri nedelje, pokušajte da pronaćete profesionalnu pomoć, gde će stručna osoba pokušati da reši plašljivost kod vaše ljubimice.

 

Ispravljanje nepoželjnog ponašanja ponekad je vremenski prilično zahtevno, međutim spori način je u ispravljanju nepoželjnog ponašanja najdelotvorniji.

 

Više o prevladavanju straha kod pasa pisale su kolege: Strah šteneta od šetnje povocemStrah šteneta od izlaska iz kuće i odlaska u šetnjuStrah od buke Poremećaj ponašanja - preterani strah 

 

OZNAKE: