Povratak

Grčevi u stomaku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pas ima 4 meseca, normalno jede i normalno se ponaša. Desilo se pre par nedelja i desilo se večeras da mu krče creva par sati skoro bez prestanka. Ne znam o čemu se radi, prvi put čuvam psa, ako biste mogli da mi pomognete i kažete na šta da obratim paznju. Hvala. Milica

 

O: Bolove i grčeve u želucu može prouzrokovati nekoliko stanja. Za početak treba svakako spomenuti intoleranciju na hranu kada organizam životinje ne prihvata, tj. loše reaguje na neki sastojak iz hrane o čemu je više pisao kolega: Alergija psa na hranu - preporuka ishrane

 

Zatim moguće je prisustvo stranog tela u želucu (npr. komadić igračke i sl.), unutarašnji paraziti, bolesti jetre, upala gušterače, bolesti bubrega, čir na želucu, tumori, zatvor, bakterijske ili virusne infekcije mogu takođe biti uzročnici grčeva i nelagode u želucu i crevima.

 

Simptomi koji se pritom javljaju su najčešće bezvoljnost, pogrbljenost, cviljenje prilikom palpacije abdomena, učestalo mokrenje, povraćanje, proliv ili zatvor (ukoliko nema stolice više od 48 sati), gasovi, kao i odbijanje hrane i vode. U zavisnosti od uzroka bola, mogu se još javiti i popratni simptomi pa tako kod intolerancije na hranu može biti prisutan osip ili češanje, žutica kod bolesti jetre, pojačana žeđ, pojačano mokrenje itd.

 

U svakom slučaju za tačnu je dijagnozu potrebno napraviti kliničku pretragu što će značiti da je ipak najbolje da psa odvedete na pregled kod veterinara, ukoliko se ovi grčevi nastave kroz narednih par dana.

 

Ono što sami možete, ukoliko već niste, jeste dapsa očistite od unutrašnjih parazita sa nekim od odgovarajućih preparata, kao i da eventualno probate sa promenom hrane. Takođe, kao dodatak ishrani možete mu ponuditi i neki od probiotika koji pomažu kod narušene stabilnosti sistema za varenje odnosno obnavljaju prirodnu crevnu mikrofloru.

 

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs