Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Vodio sam psa pre 15 dana na šišanje i tada mu je našla buve,tretirala-okupala ektanonom, a posle šamponom okupala i rekla mi da misli da je sve ubila ali da pratim i ako se bude češala opet da kupim Neostomosan i da ga primenim. Ja sam kupio ogrlicu Kiltix posle šišanja i stvio joj. Pas je Terijer starosti 3 ipo godine, prošlo je dvadesetak dana i primećujem da se češe i da po stomaku ima crvenilo. Moje pitanje je kako da koristim Neostomosan? Da li sa tim i kuću i krevet gde spava da prskam? Da li treba da ga okupam tim i kako? Molim vas da mi odgovorite i pomognete da očistim psa i kuću od buva unapred se zahvaljujem Pantelic Nenad.


O: Neostomosan se koristi za uništavanje buva na vašem ljubimcu i sredini. Jedna ampula ide na litar vode. Najbolje bi bilo da tu tečnost stavite u neku prskalicu, kako biste je lakše raspršili po stanu.


Aktivne supstance Neostomosana su transmetrin i tetrametrin, a koristi se u prevenciji i kao tretman protiv zaraze buvama, vašima i krpeljima; terapija sarkoptes i otodektes šuge. Ovaj preparat ne treba primenjivati kod pasa mlađih od 6 meseci, kao ni kombinovati istovremeno sa drugim insekticidima i akaricidima.


Kod tretiranih životinja, pre svega mladunčadi, kao i kod malih rasa pasa može se javiti prolazna nelagodnost (najčešće zbog neprijatnog mirisa koji opet nije toksičan kada ga životinja liže). Preparat je namenjen samo za spoljašnju upotrebu.


Aplikuje se kupanjem, pranjem ili prskanjem životinje rastvorom u razblaženju 1:200 (5 mL koncentrata na 1 litar vode). Kod infestacije buvama i vašima potrebno je tretirati celu površinu životinje, a takođe i njihovu okolinu (kućicu, korpu i sl.) koncentratom razblaženim u vodi u odnosu 1:200.


Tretman je jednokratan i ako je potrebno, treba ga ponoviti. Tretman sarkoptes šuge mora se ponavljati u intervalima od 10 dana, sve dok dve uzastopne skarifikacije kože ne daju negativan rezultat.


Jednom napravljeni rastvor treba utrošiti u roku od 24 časa. Preparat je zapaljiv. Čuvati van domašaja dece.


Više o uništavanju buva u vašem stanu pisale su koleginice: Buve u stanu / Suzbijanje buva 

Želimo vam puno uspeha u uništavanju ovih dosadnih parazita. Ukoliko ne očistite sve odjednom ponovite postupak za sedam dana.



OZNAKE: