Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Komšije me stalno kritikuju da držim pse u neodgovarajućim uslovima pa bih vas zamolila da vi presudite jer ni sama više ne znam da li sam u pravu. Psi su mešanci, bivše lutalice koje sam ja udomila. Obe su ženke koje sam sterilisala, jedna ima oko 10 kg a druga oko 15 kg. Držim ih u boksu betoniranom sa kanalizacijom i septičkom jamom koji perem redovno sa crevom. Boks je velik 8 m x 3 m = 24 m2 iz koga imaju prolaz u isto toliku praznu šupu što čini ukupno oko 50 m2. Oko boksa je trava koja im je pristupačna za grickanje. Hranim ih suvom i mokrom hranom, svakodnevno menjam vodu. Molim vas da mi odgovorite da li je mojim psima dobro kod mene ili nije. Srdačan pozdrav.

O: Preporuka je da boks u proseku bude 20 - 30 kvadrata. Možete ubaciti običan ili još bolje gumirani betonski pod (kao u parkovima za decu), ali ne po celom boksu. Pod da bude pod blagim nagibom zbog oticanja vode. Bilo dobro kad bi jedan deo boksa posuti sa sitnim kamenčićima ili zasaditi travu zbog psećih šapica. Naime, na takav način je moguće i delimično osigurati prikladni prostor na kojem će neretko ljubimac moći obaviti nuždu, zakopati neku od stvari... Takođe možete pored boksa kupiti ili napraviti i kućicu sa ravnim krovom jer, pojedini psi se vole popeti gore i posmatrati. Time se može umanjiti dosada kod psa ukoliko boravi duži period u boksu.

Na visoke i niske temperature, organizam psa treba privikavati postepeno. Niska (ali i visoka) spoljna temperatura, a posebno vlažnost vazduha imaju veliki značaj za organizam psa. Toplota na njega deluje nepovoljnije od hladnoće (ukoliko uz hladnoću nemamo promaju i vetar). Velika vlažnost vazduha – sparina nepovoljno deluje na psa, a ako se pas duže nađe u sparnom prostoru izuzetno je velika opasnost da dobije toplotni udar.Pas je kao vrsta otporan na hladnoću i smatra se da ako je dovoljno hranjen, pojedine rase mogu bez problema izdržati i temperature od -15 stepeni. Ne postoje ogrničenja po pitanju sredine (dvorište ili stambeni prostor). Čak, dobro je obezbediti im dovoljno prostora i kretanja.

U načelu, psima ne smeta da borave napolju, ali iskjučivo uz pravilnu ishranu, negu i smeštaj (adekvatna kućica). U slučaju ekstremno niskih temperatura osigurajte za svaki slučaj i alternativan prostor gde možete privremeno smestiti psa.

 

OZNAKE: