Povratak

Da li postoji neki lek koji bi mogao da se prima kroz infuziju za oporavak jetre?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Radili smo krvnu sliku rotvajleru koji ima 6 godina. Nalaz je sledeći: AST – 97; ALT – 62; Alkalna fosfataza – 639; Gama GT - 6.0. Na osnovu ovog nalaza vidi se da postoji oštećenje jetre. Moje pitanje je, da li postoji neki lek koji bi mogao da se prima kroz infuziju (zato što pas neće da jede, a samim tim ni da unosi lek silimarin)? Srdačan pozdrav, Katarina


O: Psi s bolesnom jetrom pokazuju veoma različite simptome. Tek je nekoliko simptoma koji bi se mogli nazvati specifičnim za jetrene bolesti, ali i oni mogu biti znak i drugih bolesti. Neki od simptoma koji ukazuju na bolesti jetre su: povraćanje, žutica, pojačana žeđ i pojačano mokrenje, sivo-bela boja fecesa, smanjen apetit, gubitak težine, proširen abdomen zbog sakupljanja tečnosti ili povećanja same jetre, nervni simptomi.


U mnogim slučajevima bolesti jetre, specifični tretman nije moguć, već se svodi na potpornu i simptomatsku terapiju poput nadoknade tečnosti infuzijama, odgovarajuću prehranu i primenu lekova za kontrolu povraćanja. Sama terapija zavisi od vrste i obima oštećenja jetre. Kroz jetru se većina lekova metabolizuje, što znači da ako jetra ne funkciše normalno, lekovi ostaju duže vremena u organizmu i potrebno im je prilagoditi dozu.


Kroz prehranu je potrebno osigurati odgovarajući unos kvalitetnih nutrijenata i zadovoljenje energetskih potreba. Ukoliko pas nema apetit, potrebno ga je hraniti preko šprica. Kao prvi i najbolji izbor za prehranu psa sa oštećenom jetrom preporučujem vam medicinsku hranu posebno napavljenu za bolesti jetre. Takva hrana sadrži kvalitetne, visokosvarljive proteine koji pomažu u rasterećenju jetre i pomažu uspostavi njene normalne funkcije. Sadrži antioksidanse kao potporu imunološkom sistemu kao i L-karnitin koji pomaže normalizaciji jetrenog metabolizma masti.


Ovakvu hranu proizvode Royal Canin Hepatic, Vet Life Canine Hepatic, RC VetDiet Canine Hepatic u suvoj i vlažnoj formi. Osim toga, preporučila bih vam i dodatak ishrani Candioli Tablete za pse Glutamax Forte koji podržava funkciju jetre kod hroničnih oboljenja jetre. Preporučuje se da se obratite veterinaru pre upotrebe proizvoda iil pre produžetka korišćenja proizvoda.


Jetra je organ sa velikom sposobnošću regeneracije i ako se na vreme započne s tretmanom, realne su šanse za oporavak.
Ukoliko pas odbija hranu, veoma je teško aplikovati preparate peroralno. U tom slučaju se mogu koristiti infuzioni rastvori, ali je njihova primena ograničena kako po vremenu korišćenja, načinu aplikacije (pronalaženje adekvatnog krvnog suda), tako i po količini koja je dozvoljena. Kako u humanoj, tako i u veterinarskoj medicini se sve češće koriste preparati koji se mogu aplikovati direktno u usnu duplju psa (ukapavanjem), u tečnom su obliku, brzo se usvajaju i pripadaju grupi homeopatskih preparata namenjenim psima sa problemima vezanim za jetru.


Neki od tih preparata su:
- Chelidonium,
- Carduus marianus,
- Taraxacum,
- Phosphorus 30c,
- Nux vomica 30c

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs