Povratak

Pas ima donju vilicu kraću za 1,5 cm od gornje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
P: Imam bigla starog osam meseci, sa urednim papirima i ostalo. Pas ima donju vilicu kraću za 1,5 cm od gornje, tako da kad preklopi zube između gornjih i donjih prednjih zuba moze da stane prst. Da li se taj deformitet ispravlja i da li taj pas može da se oceni na izložbi. Hvala vam, Milan.


O: Zubalo ima 42 zuba po zubnoj formuli kod odraslih pasa. Gornje vilice sadrže po tri sekutića (incisiva), jedan očnjak (caninus), četiri predkutnjaka (premolara) i dva kutnjaka (molara) i donje vilice po tri sekutića, jedan očnjak, četiri predkutnjaka i tri kutnjaka, što ukupno čini na svakoj strani gornje vilice 10 i donje 11 ili ukupno sa obe strane 42 zuba. Mlečnih zuba ima 32. Izbijanje mlečnih zuba počinje 21. dana kada niču prvi očnjaci.


Sekutići niču u vremenu od 25. do 30. Zubi gornje vilice niču nekoliko dana pre zuba u donjoj vilici, ali sa mesec dana očnjaci i sekutići obe vilice su nikli, a sa šest nedelja sa njihovih krunica desni su se potpuno povukle. Mlečni predkutnjaci, niču skoro istovremeno tj. od 3-5 nedelja, s tim što prvo niču četvrti, zatim treći i drugi. Prvi predkutnjak niče znatno kasnije. Do dva meseca sekutići se međusobno dodiruju, a zatim rastom vilice javlja se sve veći međuprostor i zubi su razređeni.
Zamena mlečnih sekutića sa stalnim zubima se u starosti od 4-5 meseci, a traje 2-3 nedelja. Zamena je nešto ranija kod većih, a nešto kasnija (za 10-15 dana) kod malih pasa. Prvi mlečni predkutnjak niče sa 4 meseca, a istovremeno niče i prvi kutnjak (stalni zubi). Drugi kutnjak niče sa 4,5 do 5 meseci u donjoj vilici i u gornjoj sa 5 do 6 meseci. Treći kutnjak tj. zadnji zub donje vilice niče sa 6-7 meseci, znatno pre nego što je pas završio sa rastom. Normalno škarasto zubalo čine vilice kad sekutići gornje vilice prelaze odnosno svojom unutrašnjom stranom dodiruju usnenu ili labijalnu stranu sekutića donje vilice.


Ukoliko se sekutići gornje i donje vilice dodiruju svojim vrhovima odnosno gornjim kruničnim ivicama, onda je zubalo klještasto. Usled nesklada u vilicama dolazi i do izmenjenog ugriza.


Ukoliko sekutići donje vilice pri ugrizu stoje znatno ispred sekutića gornje vilice onda pas ima predgriza. U suprotnom slučaju, kada se sekutići donje vilice pri ugrizu nalaze znatno iza sekutića gornje, onda pas podgriza. Ukoliko standardom rase nisu predviđene ovakve promene, onda su pojave podgriz i predgriz smatraju degenerativnim manama.


Svi zagrizi osim škarastog (koji ortodonti zovu normalna okluzija tj. normalni zagriz) su malokluzije tj. poremećaji normalnog zagriza. Izuzetak su rase koje dozvoljavaju određene vrste malokluzije. Procena pravilnosti zubala sprovodi se kod odraslih pasa iz razloga što štenac izmenom zuba može promeniti i zagriz. Potrebno je pričekati da izraste stalno zubalo da bi se videlo da li se radi o mani.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs