Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Moj pas star 6 godina, rase rotvajler od pre nekoliko dana ne može na zadnje nogo uopste. Tačnije jedan dan pre toga je šepao i zanosio se u hodu ali već sutradan ih je samo vukao. Bio sam kod veterinara uradio je snimanje rengeno i on je ustanovio da ima okoštavanje na kičmenim pršljenovima ili spondilozu i da zbog toga ne može da podigne zadnje noge, ali sam ja primetio da ga boli i bešika na dodir i da ne može da lepo vrši nuždu. Moje pitanje je dali je moguće da pas jedan dan šepa a već sutradan invalid u zadnjim nogama i da ih uopste ne oseća jer sam probao lagano iglom da ga bockam ali ne reaguje Do tog dana je bio veoma veseo i aktivan pas i onda za jedan dan da ga spondiloza toliko uništi. Izvinjavam se sto sam bio opširan, ali mi je više muka da ga gledam kako se muči a ne znam kako da mu pomognem. Dejan


O: Spondiloza ili osteoartritis kičme je stanje kod kojeg se hrskavica koja oblaže kičmene pršljenove degenerativno menja. Ovo stanje se najčešće javlja na vratnim i slabinskim pršljenovima. Ponekad kod spondiloze nastaju osteofiti (šiljci) na telima kičmenih pršljenova koji mogu pritiskati nerve koji izlaze iz kičmenog kanala pa u tom slučaju dolazi do slabosti u nogama. Osim toga, spondiloza može uzrokovati stanja poput diskus hernije.
Bolest većinom predstavlja rasnu sklonost međutim smatra se i da ishrana ima važnu ulogu u razvitku bolesti. Iako se javlja u bilo kojoj starosti mnogo je češća kod starijih pasa. Smatra se da su joj posebno skloni nemački ovčari, bokseri i ostali psi velikih rasa pasa, međutim u poslednje vreme dolazi se do zaključka da se spondiloza može javiti bez obzira na rasu ili pol. Tačan uzrok bolesti nije razjašnjen, ali se zna da nije upalne naravi, promene na kičmi su rezultat nestabilnosti intervertebralnog prostora. Spondiloza je obično prisutna kod pasa ne uzrokujući kliničke znakove. Ako se znakovi vide to je ili posledicom pritiska novonastalog koštanog tkiva na nerve kičme ili na samu kičmenu moždinu.


Spondiloza se uopšteno može smatrati relativno blagim poremećajem u upoređenju sa displazijom kuka, displazijom lakta, Wobbler sindromom itd. Mnogi psi sa ovom bolešću žive sasvim normalno iako su ponekad ograničeni u kretanju i rasponu pokreta. U pojedinim slučajevima opaža se naglo pogoršanje stanja češće nego kontinuirano pogoršanje.


Više o spondilozi pisala je moja koleginica dr. vet. med. Aleksandra Todosijević: Spondiloza i upotreba leka Rymadil

 

Paraplegija (paraliza zadnjih ekstremiteta) pojavljuje se istovremeno ili nakon pojave bola. Ako je muskulatura zadnjih ekstremiteta spastična i karakteriše se preteranim automatskim refleksom i povećanom osetljivošću, stvoreni su uslovi za spastičnu paraplegiju.


Spastična paraplegija prisutna je kada je prisutan određeni stepen bola. Pas može “juriti” i nositi ispod sebe zadnje ekstremitete ili ih vući za sobom poput štaka. Obično se događa urinarna i fekalna retencija zbog nemogućnosti psa da zauzme uobičajeni položaj za te radnje, kao i da upotrebi trbušne mišiće.


Kod mlohave paraplegije prisutan je izostanak mišićnog tonusa, a refleksi i osećaji su oslabljeni. Sfinkteri za uriniranje i defekaciju ne funkcionišu normalno, pa ako su opušteni dolazi do nekontroliranog mokrenja ili kapanja urina i fekalija, a ako spastični onda su stisnuti i dolazi do nemogućnosti mokrenja. Noge mlitavo vise iza tela, retko ispod kao što je slučaj kod spastične paraplegije. Posledično nastaje jaka mišićna atrofija s pojavom dekubitalnih rana. Prognoza je uopšteno nepovoljna.


Budući da je spastična paraplegija rezultat jake boli, kao terapija se propisuju lekovi protiv boli, kao što je Rimadyl, Rycarfa ili Norocarp tablete. To su tablete koje kao aktivnu materiju imaju karprofen – nesteroidni protivupalni lek (NSPUL) koji se ogleda protivupalnim, analgetskim i antipiretskim delovanjem. Osim toga, kao simptomatska terapija preporučuje se B1 vitamin za regeneraciju nerava, a najčešće se preporučaju humane (namenjene ljudskoj upotrebi) tablete Neurobion. To je multivitaminski preparat koji sadrži kombinaciju vitamina B1, B6 i B12. Osim toga, može se preporučiti i neki spazmolitik.


Za detaljnije informacije i eventualno recept za takve lekove, morate obratiti vašem veterinaru. Neophodno je da ste u stalnom kontaktu sa veterinarom dok se ne utvrdi pravilna terapija i suplementacija.

 

OZNAKE: