Povratak

Koja je razlika u karakteru među pudlama, i koja je najpogodnija za mlađu decu?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koja je razlika u karakteru, između kraljevske standard pudle, srednje, patuljaste i toy? I koja je po karakteru najbolja za mlađu decu? Irena


O. Francuska rasa psa - pudla – nekada je korišćena za lov na patke, prilagođava se na sve stilove života bilo da je reč o lovu, izvođenju raznih veština i li samo kao pas za društvo i zbog toga su vrlo brzo postali najomiljeniji psi na svetu. Pudle postoje u četiri varijante što se tiče veličine, ali najomiljenije su manje varijante. Standardna pudla – kraljevska ili velika pudla teži do 22 kg, srednja pudla 12 kg, mini pudla 7 kg i toy pudla do 7 kg.

 

Pudle su aktivne, drage, živahne, inteligentne i prijateljski raspoložene. Dosta su prilagodljive što ih čini idealnim ljubimcima. Idalje ima lovnih nagona kao i njeni preci, vrlo dobro plivaju i ima dobar njuh. Pudla je odličan pas čuvar, veoma glasna kada treba odbraniti svoj dom i imovinu. Ukoliko nije aktivna može postati naporna. Pudle su psi koji zahtevaju dosta aktivnosti, bilo da su to duže šetnje ili donošenje loptice, a ako uz to još ukomponujemo i kratke vežbice i zadatke vaša pudla zadovoljiće svoju želju za učenjem i savladavanjem novih zadataka, što je vrlo bitno za njeno mentalno zdravlje i stabilnost. Pudle su inteligentni, miroljubivi i čoveku privrženi psi.


Velika/kraljevska pudla
Njihovo odgajanje i vaspitanje nije zahtevno, jer rado uče i lako pamte, iako zbog izražene emotivnosti ne trpe grubosti. Međutim propusti u odgajanju mogu da dovedu do stvaranja isfrustriranog i nervoznog psa, koji će svoje mane podjednako ispoljavati i prema ljudima, ali i prema ostalim psima. Odlični su u odnosu sa decom, žele konstantno da budu u blizini vlasnika i neprestano traže njegovu pažnju. Nije ujedljiv pas, niti plašljiv. Dobar je prema strancima, deci, slobodan, dobrog temperamenta. Ipak, sve zavisi od vlasnika, da li dozvoljava kontakte sa decom, drugim psima.


Iako je na početku gajena kao veliki pas za lov i donošenje vode, a zbog istančanog njuha i u traženju tartufa, pudla je vremenom postala popularan ljubimac na dvorovima u Evropi. Danas se uglavnom koriste za pratnju i uglavnom je to kućni pas, pa je ne bi trebalo držati napolju u kućici ili boksu u dvorištu, na lancu, što ne znači da im nije potrebna fizička aktivnost. Naprotiv, kao izrazito aktivnim psima, potrebno im je mnogo kretanja i igre. Rado uče specijalne veštine i zato su dobri za agility.


Srednja pudla se samo razlikuje od velike pudle po veličini, tj. za nijansku je manja. Karakterno su skoro pa iste


Toy pudla
Toy pudla je vrlo mali, živahan, inteligentan, drag, senzibilan, elengantan u svom držanju i pravilnih proporcija pas. Veoma voli da bude u društvu ljudi posebno sa svojim vlasnikom i ostalim članovima. Vrlo vole šetnje i igrice, doslovno "lete vazduhom" dok se igraju i trče. Zbog male veličine omiljeni su za život sa ljudima koji žive u gradovima, odnosno manjim stanovima.
Isto važi i za patuljastu malu pudlu.

Manji predstavnici ove rase -toy i patuljasta pudla nešto su energičniji i aktivniji, dok je srednja i velika pudla malo umerenija u temperamentu. Toy i minijaturnim pudlama treba posvetiti nešto više pažnje jer su sklone skakanju sa nameštaja pa se na taj način mogu povrediti. Toy pudlice zahtevaju čvrstu ruku jer ukoliko se ne postavite kao autoritet i ako ne nauče što mogu, a šta ne, može se dogoditi da puno laju, ali to opet zavisi samo od odgoja. Nisu za jako malu decu iz istog razloga, iako su prema svoj deci dobri, ali se ne smeju tretirati kao plišane igračke, što deca često rade sa tako malim psima. Zadovoljne su i na selu i u gradu, i ne vole biti same.


Zbog posebne povezanosti s vlasnikom, ovi psi nesebično vraćaju svu ljubav i trud koji im se daju. Upravo zato, ali i zbog relativno dugog životnog veka (prosečno žive 16-17 godina). Ppudle su jedna od omiljenijih rasa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs