Povratak

Sumnja na sunčanicu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam mini maltezera. Na moru smo 7-8 dana. Svaki dan sam je vodila na plažu, kupala je u moru i pod suncobranom je bila non stop. Veceras oko 8-9 sati je imala proliv. Prilično je uznemirena, drhti, a sada je i povraćala. Da li je moguće da je to sunčanica? I da li da odmah potražim kliniku ili sačekam do sutra? Hvala unapred. Sabrina


O: Vrućina, tj. toplota je jedan od ozbiljnijih stresnih faktora okoline i kod pasa izaziva pad apetita, usporen rast, slabiju reprodukciju i smanjene radne sposobnosti.
Leti se ova pojava češće javlja, ustvari dolazi do zagrejavanja telesne tečnosti ili hyperthermie, a uzrok može biti i jak rad mišića (telesni napor prilikom vežbanja, lova i slično), fizička kondicija, jačina gustoće krznenog pokrivača psa, okolni faktori (vlažnost i ventilacija).


Toplotni udar prate tri tipične pojave: srčani udar, grč ili spazma mišića (više se javlja kod radnih pasa) i iznurenost. Da biste sprečili mogući razvoj toplotnog udara bitno je psa aklimatizovati na trenutne uslove (letne vrućine, temperatura mora...), a period prilagođavanja traje 7-9 dana do tri nedelje.


Za vreme vrućina treba paziti da pas ima dovoljno hladne vode i da je prostor u kojem boravi dovoljno provetren. Ponašanje psa takođe utiče na razvoj toplotnog udara, autonomni nervni sistem kontroliše širenje i sužavanje krvnih nerava blizu kože. Ako je pas uzbuđen ili iznerviran krvni nervi u koži su stisnuti, nema odavanja toplote tela i raste temperatura u mozgu.


Preterana težina takođe pogoduje razvoju toplotnog udara. Ako pas stoji nakon određenog napora u toplom okruženju, to je povoljan znak dobrog kondicionog stanja, a u ovom stojećem položaju lakše će ohladiti telo (strujanje vazduha po većoj površini tela, nego kada je u ležećem stavu).


Bez obzira koju rasu psa imate, tokom leta morate obratiti pažnju na svog psa da biste na verme uočili promene u ponašanju i sprečili toplotni udar. Ne zaboravite da skakanje prezagrejanog tela u more može biti pogubno za psa zbog zastoja rada srca zbog temperaturne razlike vazduha i mora. Većina vlasnika za vreme leta stavlja mokre peškire na vrat svoga psa da bi mu omogućili hlađenje tela, a psi to vrlo rado nose i podnose.


Više o toplotnom udaru kod psa pisali smo u člancima: Toplotni udar / Sunčanica i povraćanje , Iznenadne nesvestice kod psa - Sunčanica, epilepsija ili moždani udar .

 

Zbog mogućih nezgoda i komplikacija sa zdravljem ljubimca uvek savetujemo sve naše kupce da se pri dolasku na odmor raspitaju gde se nalazi najbliža veterinarska ambulanta u kojoj mogu potražiti pomoć ako bude bila potrebna ljubimcu.


Akutna dijareja može da bude uzrokovana: neodgovarajućom ishranom ili netolerantnošću životinje na neku od komponenti hrane, crevnim parazitima, toksinima, crevnim infektivnim bolestima kao što su parvoviroza, salmoneloza, infekcija korona virusom, sistemskim infektivnim bolestima kao što su štenećak, leptospiroza, metaboličkim bolestima kao što su uremija, hipofunkcija nadbubrežne žlezde, kao i akutne dijareje nepoznate etiologije. Tokom dijareje može doći do gubitka tečnosti i pojave dehidratacije, elektrolitnog disbalansa i vaskularnog kolapsa. Gubitak bikarbonata putem izmeta može dovesti do metaboličke acidoze. Hemijske supstance koje mogu izazvati dijareju (osmotski aktivne materije) vezuju za sebe vodu i na taj način povećavaju volumen fecesa. Kod pasa se pojava osmotske dijareje vezuje za konzumiranje kravljeg mleka koje u sebi sadrži laktozu, koja je osmotski aktivna.


Preporučujem vam da psa odvedete veterinaru kako biste ustanovili razlog pojave proliva i počeli sa adekvatnom terapijom. U terapiji dijareje, u zavisnosti od uzroka koji je do nje doveo, koriste se sledeći medikamenti:
- zaštitnici sluznice i adsorbenti (kaolin i aktivni ugalj). Oni vezuju za sebe materije koje štete, kao i višak vode, pa na taj način čini stolicu gušćom i smanjuju gubitak elektrolita te ubrzavaju oporavak
- Antiholinergici: oni smanjuju motilitet creva i sekreciju. Zbog pratećih negativnih efekata koje mogu imati, ne koriste se često u veterinarskoj medicini u terapiji dijareja.
- Antimikrobni lekovi: koriste se ukoliko je dijareja uzrokovana određenim mikroorganizmima.


Više o simptomima otežanog varenja hrane kod pasa pisala je naša koleginica dr. vet. med. Mirjana Pejčić: Proliv i povraćanje