Povratak

Cista žlezde trećeg očnog kapka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P:Moj pas, mešanac francuskog buldoga i jack russel terijera već oko dva meseca ima problem sa crvenom izraslinom u uglu desnog oka. Veterinar je rekao da je u pitanju oboljenje poznato kao cherry eye, odnosno protruzija trećeg kapka. Kako se kod Kimi to pojavljuje i povlači samo od sebe nekoliko puta u toku dana, ili se povuče nakon jednog do dva dana i ne pojavljuje nekoliko dana, nakon čega se opet javi, on smatra da nije potrebno intervenisati i da je veoma retka situacija da se povlači samo od sebe. Malo sam zabrinut zbog tog crvenila i ne znam može li se tu kriti neka infekcija, da li smatrate da je veterinar u pravu ili da potražim mišljenje još nekog specijaliste? Hvala. Nikola


O: Cista žlezde trećeg očnog kapka (tzv. "trešnjino oko"/ “Cherry Eye”) nastaje zbog povećanja i upale žlezde koja se nalazi u trećem očnom kapku. Treći očni kapak smešten je u unutarašnjem očnom uglu, a žlezda ima funkciju proizvodnje posebne sluzi koja prekriva rožnicu (spoljašni sloj oka).

Iz više razloga, a najčešći je začepljenje izvodnih kanalića kroz koje se izlučuje zaštitna sluz, žlezda otekne te dolazi do njene upale. Žlezda se povećava i prolabira ispod donjeg očnog kapka u unutarnjem očnom kutu. Povećana žlezda je žarko crvene boje, veličine zrna pasulja ili trešnje.


Nakon što ste uočili promenu na oku, savet je otići do veterinara koji će nakon pregleda oka i sedacije psa hirurški ukloniti deo žlezde, te mu dati terapiju koju vlasnik može i sam davati kod kuće. Samo kapanje očiju različitim kapima bez hirurške pomoći neće rešiti problem, već će samo produžiti iritaciju oka pa može doći i do razvoja komplikacija.


Cista žlezde trećeg očnog kapka ima tendenciju recidiva i to u glavnom na onom oku na kojem se prvobitno javila, ali kod pasa sklonijih ovom problemu može se javiti i na drugom oku. Ono što vi možete pokušati u nameri smanjivanja verovatnoće pojave recidiva, jeste redovna higijena pojedinačnog oka i područja oko očiju, i povremena masaža izvodnih kanalića odnosno područja neposredno ispod unutrašnjih očnih uglova.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs