Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: U pitanju je ženka već više od sedam dana ne jede, samo pije vodu, a i to nedugo povrati. Stara je 13 godina. Pozdrav, Vlatko
O: Nedostatak apetita ili odbijanje hrane (anorexia) termin je kojim opisujemo slučajeve kada životinja gubi apetit i ne želi ili ne može da uzima hranu.

Mnogi su uzroci odbijanja hrane. Vrlo često je ono prva naznaka bolesti. Umanjena volja za hranom ili oslabljeni apetit je opšti simptom bolesti i obično se javlja sa drugim opštim simptomima (groznica, povišena temperatura, omamljenost...). Bolesti probavnog sistema (jednjak, želudac, creva, jetra, pankreas), bubrega, očiju, usta, nosa i grla, kože, mozga i mnogih drugih organa mogu biti uzrok nedostatka apetita. Bol bilo koje vrste može izazvati kod životinje nedostatak želje za uzimanjem hrane. Za razliku od navedenog, neki psi odbijaju hranu iz sasvim bezazlenih razloga kao što je nuđenje nove hrane koja im se ne sviđa ili problemi ponašanja (preseljenje, novi ljubimac, nova osoba i sl.).

Povraćanje ili vomitus je refleksni akt, tokom koga se sadržaj želuca ili početnog dela tankog creva vraća kroz usta i izbacuje u spoljašnju sredinu. Simptomi koji prate ovaj refleksni akt su: ubrzano disanje, veoma obilno lučenje pljuvačke, širenje zenica, znojenje, nelagodnost. Razlog povraćanja može biti: prejedanje, trovanje, kao simptom raznih oboljenja, a kod mladih pasa i zbog postojanja endoparazita.

Dugotrajno povraćanje može dovesti do iscrpljenosti i do poremećaja elektrolita. Koprološkom analizom može se utvrditi postojanje crevnih parazita, što radi veterinar.

Ukoliko opisani simptomi još nisu prestali, preporučujem Vam da se što pre obratite veterinaru. Zbog brojnih uzroka nedostatku apetita, i godina kuje, problemu treba temeljno pristupiti: opšti klinički pregled, uključujući i pregled usne šupljine (desni), auskultacija i palpacija stomaka, merenje telesne temperature i težine. Zatim, kompletna krvna slika i analiza urina kako bi se isključile neke bolesti unutarnjih organa, RTG snimka prsne i trbušne šupljine, koprološka pretraga, i dodatne pretrage u zavisnosti od inicijalnim nalazima. Prema nalazima kompletnog pregleda daj se preporuka odgovarajuće terapije.

Do odlaska veterinaru ljubimcu možete ponuditi neku od visokoenergetskih medicinskih hrana kako bi joj ojačali opštu otpornost organizma i podstaknuli apetit: RC VetDiet Canine/Feline Recovery pašteta za oporavak, VET LIFE Canine Convalescence za nutritivni oporavak,. Navedene hrane možete razrediti vodom pa brizgalicom dati psu direktno u usta.

Dijetetske hrane - pogledaj ponudu


OZNAKE: