Povratak

Da li psa treba voditi na more?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Razmišljamo da vodimo mini jorkija starog 2 godine na more u Grčku. Našli smo smeštaj koji dozvoljava životinje. Ali često čujemo savete da ne vodimo psa jer je to mučenje za njega. On je baš prava maza i jako mu teško pada kada porodica nije kući. Takođe, kako zaštiti psa od vrućine i kako bi se trebali ponašati na moru zbog njega? Hvala vam puno. Marija


O: Letovanje sa psom je izuzetno zabavan, divan i nezaboravan događaj za sve vlasnike ljubimca, jer je čitava porodica na okupu kao i kod kuće, ali je neophodno da preduzmete određene mere predostrožnosti, kako ne biste brinuli i došli u situaciju da morate da zbrinjavate psa tokom vašeg odmora.


Zato vas savetujem da se pri dolasku na odmor raspitate gde se nalazi najbliža veterinarska ambulanta u kojoj možete potražiti pomoć ako bude bila potrebna vašem ljubimcu (uz mere predostrožnosti sigurna sam da neće biti potrebna!).


Svakako preporučujem kupanje i plivanje ako pas to voli i želi, jer je odlična rekreacija. Neki psi obožavaju da se kupaju i plivaju u moru, a neki beže od vode, bojeći se čak i šapu da umoče. Ukoliko vaš pas ne voli vodu nemojte ga terati, već osigurajte da bude sa vama u hladu i kvasite ga vodom iz flaše. Plivanje je odlična rekreacija za pse i svakako budite strpljivi ako se pas plaši mora, jer će jednom razvijen strah od vode ostaviti trajne posledice.


Bitno je da vodite računa o sledećim stvarima prilikom odlaska na plažu i kupanja u moru - more u kojem se kupa pas ne sme da bude prehladno, jer se može desiti da pas dobije upalu creva (enteritis, colitis). Takođe, prilikom plivanja u moru, pas se uglavnom nagutaju morske vode, a ukoliko popije dosta vode velika je verovatnost da će povratiti. Smetnje će biti prolazne, ali ako povraćanje traje duže i ako je višestruko može dovesti do poremećaja u organizmu koji su posledica gubitka minerala i tečnosti. Psa nakon povraćanja nemojte odmah hraniti niti mu dati vode po volji, već mu ponudite male količine obične vode u razmacima od 15-tak minuta. Hranite ga uobičajenom hranom tako da dobija više malih obroka.


Preporučila bih vam da sa sobom na letovanje ponesete vreću dehidrirane medicinske hrane za gastrointestinalne poremećaje u slučaju dijareje (Vet Life ili Royal Canin).


Nakon kupanja u moru bilo bi dobro da psa isperete običnom vodom jer morska voda isušuje dlaku i kožu. Nije potrebno psa prati šamponom jer će to dodatno skinuti zaštitni masni sloj s kože. Ako se pas bude kupao u moru, obavezno mu peškirom iznutra očistite uši kako zbog zaostale vode ne bi došlo do upale srednjeg uveta (otitis media acuta) ili spoljašnjeg slušnog kanala (otitis externa).


Nemojte sa psom boraviti ili šetati po suncu kada je ono najjače (to niti vama ne preporučujem - od 11 -17 sati) jer može dobiti sunčanicu.


Na put sa sobom obavezno ponesite pseću posudicu za hranu i vodu, igračke, ležaj za spavanje, peškir za psića, ogrlicu i povodac, pribor za negu dlake (četka i/ili češalj), ako i knjižicu o sprovedenoj vakcinaciji.

Dodatni saveti o zaštiti psa od vrućina i odlaska u moru možete pročitati u sledećim tekstovima: Zaštita psa od vrućina tokom letovanja / Kupanje psa u moru.

 



 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs