Povratak

Da li je jogurt dobar za pse?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Da li samojedu mogu da dajem jogurt uz granule? Ima 7 meseci. Da li je jogurt, uopšte, dobar za pse? Hvala. Dimitrije

 

O: Vlasnici pasa su često u prilici da čuju kako kravlje mleko može izazvati pojavu crevnih parazita kod pasa. Naime, danas se na tržištu nalaze mleka i mlečni proizvodi koji su termički obrađeni i bezbedni za upotrebu jer se u termički obrađenim proizvodima ne mogu naći uzročnici zaraznih bolesti ili razvojni oblici parazita. Ipak, odrasli psi nekada nemaju enzime koji razlažu laktozu iz kravljeg mleka pa može nastati proliv. Od mlečnih proizvoda u ishrani pasa može se koristiti jogurt jer ima manju količinu laktoze, pomaže varenje hrane i pojačava lokalni crevni imunitet.

 

Jogurt je dobar izvor kalcijuma i porteina. Birajte jogurte koji sadrže blagotvorne aktivne bakterije, bez šećera i veštačkih zaslađivača. Aktivne bakterije mogu delovati kao probiotik, što je dobro za varenje vaše kuce.

 

Jogurt i kefir mlečni su proizvodi koji nastaju zagrevanjem mleka, odnosno ferementacijom mleka uz pomoć dobrih bakterija.Konkretno, delovanjem dobrih bakterija (probiotika) koje se dodaju u mleko dolazi do fermentacije koja laktozu ( šećer) pretvara u mlečnu kiselinu. 

 

Probiotici za pse imaju niz prednosti, pogotovo ako vaš pas ima problema s probavom ( česte dijareje/ zatvori).

 

Kravlje mleko u ishrani štenaca nije preporučljivo zbog svog sastava koji ne može da omogući normalan rast i razvoj mladih pasa.