Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Pas mi ima ranu na nozi, od aprila. Stalno je grickao i lizao, pa mu se proširila. Stavili smo mu zaštitnu kragnu, i kupili antibiotski sprej (Oksitetrociklin). Prvo je čistimo 3% hidrogenom, pa nanesemo sprej. Pre toga je krenulo da se gnoji i otiče, kada smo započeli terapiju AB sprejom otok je splasnuo i gnoj je nestao. Zanima me da li je dobar izbor terapije? Hvala unapred. Marina

 
O: Intenzivno lizanje kod pasa može imati više uzroka, i iz tog razloga morate biti sistematični prilikom otkrivanja uzroka, a za to vreme morate prekinuti začarani krug lizanja kod vašeg psa primenon hirurške kragne ili na neki drugi način, i primenom određenih lekova koji će smanjiti svrab kod psa i sprečiti infekciju kože.


Dermatitis kod psa može da se javi kao alergijska reakcije kože izazvane alergenom iz okoline, a to mogu biti hemikalije koje dovode do kontaktnog dermatitisa (nešto sa čim životinja često dolazi u kontakt: prostirke, ležaljke, omekšivači, deterdženti, neodgovarajući šamponi, sredstva protiv parazita itd.), zatim alergija na hranu, tačnije alergija na neke sastojke u hrani kao što su određeni proteini (govedina, piletina, mlečni proteini itd.), žitarice (hleb), neki konzervansi hrane i drugo.


Kod životinje mogu postojati atopijski dermatitisi kada reaguje na grinje iz prašine, duvanski dim, polen nekih biljaka, trava itd. Veoma često se kao posledica češanja i lizanja pasa navode i upale paraanalnih žlezda (ukoliko se ne prazne pravilno kada je stolica psa meka ili su izvodni kanali žlezda fizioloski suženi, ili je došlo do njihove infekcije i upale). Alergije kože se javljaju kao posledica na ujed buve, prisustvo crevnih parazita i drugo. Takođe je moguće da psihičko stanje psa dovede do ponašanja koje može dovesti do sličnih posledica iritacija kože.

Prekomerno lizanje jednog mesta na nozi dovodi do iritacije kože, što postiče psa na ponovno lizanje, pa tako dobijamo zatvoreni krug. Stalno lizanje dovodi do privremenog olakšanja svraba, ali isušuje i iritira kožu, čime se dovodi do pogoršanja celokupnog stanja.


Treba naglasiti da je uobičajeno lizanje psa tokom dana, u kraćem periodu, normalna pojava jer oni žele da svoje krzno održe čistim. Pojačano, prekomerno ili opsesivno - kompulzivno lizanje predstavlja promenu u odnosu na do tada uobičajeno, svakodnevno i normalno ponašanja. Često ga prati i promenjen apetit, način konzumiranja hrane i pijenja vode, igranja i interakcije s vlasnikom i drugim psima.

 

Opsesivno - kompulzivni poremećaj kod pasa (OCD) je neuobičajno ponašanje koje je usmereno na uništavanje predmeta, lajanje bez povoda, griženje i lizanje (pretežno nogu, ali i drugih delova tela) ili stalno kopanje, jurnjava za vlastitim repom... OCD se često manifestuje kod pasa koji su pod stresom, napetosti ili im je dosadno, a može biti i nasednog karaktera.


Provođenje mnogo vremena u igri i dugim šetnjama oslobađa psa od stresa i depresije, a takođe i više vremena provedenog s vlasnikom daje pozitivne rezultate. Igru treba shvatiti kao ozbiljnu aktivnost koja psa čini srećnijim i važna je, nezavisno od starosti psa.

Kako bi otkrili stvarni razlog lizanja Vašeg psa neophodno je da u kontaktu sa veterinarom otklonite sve moguće uzroke, i da hranite psa kvalitetnim hipoalergijskim granulama (Brit VDRoyal Canin), redovno čistite psa protiv crevnih parazita, stavite mu zaštitu protiv buva, prilikom kupanja psa koristite medicinske šampone koji smanjuju alergijsku reakciju na koži psa i smanjuju svrab kod psa.


Sam antibiotski sprej je doveo do zaceljenja jer je suprimirao rast mikroflore i smanjio infekciju. Ukoliko reparatorni procesi ne budu napredovali, savetovala bih Vam da ga odvedete kod veterinara , kako biste ustanovili pravi razlog pojave navedene promene na koži, kao i terapiju.


Veliki izbor kvalitetne hrane, antiparazitika, medicinskih šampona, dodataka ishrani mozete pronaći u prodavnicama Pet centra.

 

 

OZNAKE: