Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.

Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

 

P: Štene rase chow chow ima suzenje samo jednog oka bez krmelja, gušćeg i neobicnog sadržaja, šta se dešava i kako se rešava? Zorana

 

O: Uopšteno, najčešći problemi očiju kod kućnih ljubimaca su konjunktivitis, keratitis, skleritis, uveitis, krvarenje u prednjoj očnoj komorici i dr.

 

Keratitis hronični površinski (ili degenerativni panus), uzrokuje pigmentaciju i vidljive površinske krvne nerve na oku. Ovo nije posebno bolan proces za psa, međutim ako se ne leči može dovesti do smanjene sposobnosti vida.

 

Keratitis se takođe javlja i kod hroničnih slučajeva suvog keratokonjunktivitisa, koji nastaje kada nedostaje vlažnosti u suzama. Uz ovaj proces redovno je vidljiv gusti iscedak, poput konopca. U hroničnim slučajevima sloj rožnjače je prožet krvnim nervima, pigmentisan i stvrdnut zbog dugotrajne iritacije. Vrlo često se uz keratitis javljaju i čirevi rožnjače.

 

Najčešće je zahvaćena i zenica. Uzroci su: pad imuniteta, infekcije virusima, parazitima, gljivicama, bakterijama, tumorima, traumom ili povredom oka, metaboličkim bolestima, idiopatski. Vidljivo je izraženo crvenilo, suzenje, žmirkanje, nejednaka obojenost šarenice.

Treba napomenuti kako psi s problemima oka vrlo često i žmirkaju. Međutim, bez konkretnog pregleda oka i okoline oka nemoguće je proceniti da li je žmirkanje zbog male ogrebotine rožnjače, kamenčića koji se skriva ispod trećeg očnog kapka ili probodne rane (borba s mačkom, trn, nagrizajuća sredstva i sl.).

 

Da bi se utvrdio tačno uzrok promena na oku Vašega ljubimca, da li je bolest oka primarno nastala ili sekundarno kao posledica drugih infektivinih oboljenja, svakako vam savetujem da posetite svog veterinara. Na temelju promene na oku, boji i konzistenciji iscetka, kao i eventualno brisa ili prisutstva ćelija u iscetku, doktor veterinarske medicine će postaviti dijagnozu i započeti s primerenim i delotvornim lečenjem. Zato vam preporučujem da svakako posetiti specijalizovanu veterinarsku ustanovu.

 

Više o konjuktivitisu možete pročitati u sledećim tekstovima: Krmeljanje oka – konjunktivitis i Konjunktivitis/Higijena očiju pas

 

OZNAKE: