Povratak

Pravilna ishrana odraslog psa i prevencija digestivnih bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Da li možete da mi kažete šta podrazumeva pravilna ishrana odraslog pas i kako pas reaguje kada mu hrana ne odgovara? Želela bih da hranim mog novog psa kojeg sam usvojila pravilno i da se hrani zdravom psećom hranom, ali bih volela da znam kako da znam koja mu hrana ne prija kada mu je budem spremala. Ili možda imate neki drugi savet u vezi pravilne ishrane psa? Pozdrav, Anastazija
O: Pravilna ishrana je osnova zdravlja svakog srećnog ljubimca, a pravilan balans vitamina, minerala, proteina i masti u svakom obroku osnova su svake pravilne ishrane. Pravilnom ishranom sprečavate pojavu različitih oboljenja među kojima su najčešće one gastrointestinalnog trakta poput gastritisa.

Najčešće se vlasnici ljubimaca odlučuju da odrasli psi dobijaju dva obroka dnevno, i to na takav način da je prvi obrok ujutro (otprilike 1 sat po povratku iz šetnje) i uveče (takođe, 1 sat nakon šetnje). Razlog u vremenskom razmaku davanja obroka nakon povratka iz šetnje ljubimca jeste što je na takav način moguće sprečiti različite smetnje u varenju koje za posledicu mogu imati i ozbiljnije poremećaje zdravstvenog stanja.

Vlasnici danas najčešće hrane svoje ljubimce:
- kupovnom hranom (granuliranom i vlažnom hranom premijum i superpremijum kvaliteta)
- domaćom kuvanom hranom

Granulirana suva hrana

Najednostavniji, najpraktičniji i ujedno najbolji načih ishrane ljubimca u današnje vreme. Najbolje je hraniti psa gotovom hranom, superpremijum i premijum kvaliteta, jer ste onda sigurni da je obrok pravilno izbalansiran. Ishranom psa najkvalitetnijom hranom ne samo da mu obezbeđuje harmoničan rast i razvoj, već od najranije mladosti štitite zglobove ljubimca.

Superpremijum granulirana hrana u sebi osim neophodnog kalcijuma sadrži i glukozamin i hondroitin, materije koje utiču na izgradnju jakih zglobova i omogućuju njihovu pokretljivost i čvrstoću. Ova hrana sadrži i optimalan odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina, koje utiču na kvalitet kože i dlake. Sve hranljive materije, minerali i vitamini su pravilno izbalansirani i u optimalnim količinama tako da ukoliko hranite psa ovom hranom nije potrebno dodavati vitamine i minerale.

Važno je napomenuti da je najbolji izbor za Vašeg psa kupovina hrane u originalnom pakovanju jer samo tada možete biti sigurni u njen kvalitet, higijensku ispravnost, sačuvane hranljive sastojke u optimalnim količinama, kao i u zagarantovani rok upotrebe datog proizvoda.

Prednosti dehidrirane hrane za pse su: tačno izbalansirani unos proteina, masti, ugljenih hidrata, obogaćen svim potrebnim vitaminima i mineralima neophodnim za zdrav rast i razvoj štenca.

Uzimanjem dehidrata dolazi do mehaničkog trenja hrane i zuba. Takođe, ostaci hrane se ne zadržavaju u usnoj šupljini i manje je prisustvo bakterija, a samim tim se sprečava nastanak neprijatnog zadaha.

Vlažna konzervirana hrana

Konzervirana vlažna hrana je brzo dostupna i praktična, iako zahteva više prostora za spremanje. Obično je priprema na nižim temperaturama, manje je procesuirana od dehidrirane hrane, a sadrži i visok procenat vlage.

Domaća kuvana hrana


Ukoliko želite da ljubimca hranite kuvanom hranom, onda mu morate posebno pripremati obrok, tako da on u sebi sadrži 60 - 70% mesa, a ostatak čine pirinač i povrće.

Pripremom kuvanog obroka vrlo je teško izbalansirati optimalan odnos hranjivih materija. Takođe je neadekvatan sastav minerala, a naročito vitamina koji se kuvanjem uništavaju, pa je zbog toga neophodno dodavati vitaminsko -mineralne preparate. Dehidriranu hranu možete obogatiti dodavanjem jogurta ili nekog drugog fermentisanog mlečnog proizvoda, ili dodati svež kravlji sir, kao i povremeno davati kuvani obrok.

POSEBAN OPREZ KOD KUVANE HRANE!

Psi ne smeju da se hrane hranom koja je pripremljena za ljudsku ishranu zato što uglavnom imaju dosta začina, koji mogu smetati psima. Posebno je opasna velika količina soli ili jakih začina koji mogu dovesti do iritacije gastroinestinalnog trakta ili poremećaja elektrolita.

Postoje jela koja mogu dovesti do nadimanja i time izazvati bol. Veoma je bitno da znate da postoje materije koje morate izbegavati u ishrani, jer mogu izazvati zdravstvene probleme:

- šećer, čokolada, mentol, alkohol;
- hrana koja sadrži puno soli i drugih začina;
- pečeno meso;
- sirove iznutrice (naročito slezina i jetra, čak i kuvane);
- kosti živine, divljači, ribe tj. sve kosti koje se oštro lome;
- mleko (izaziva proliv - pas nema potrebne enzime koji fermentišu mleko u probavnom traktu, zato može da jede samo već ukiseljene mlečne proizvode);
- termički neobrađena jaja (najbolje izbegavati, a naročito sirovo belance, jer izaziva perutanje i ispadanje dlake, a pas se može zaraziti i salmonelom);
- povrće koje nadima (pasulj, grašak, boranija, krompir, mahunarke);

Jedno od češćih oboljenja probavnog sistema kod pasa je zapaljenje sluzokože želuca (gastritis). Najčešći uzrok pojave gastritisa je pogrešna ishrana koja po svom sastavu i kvalitetu ne odgovara potrebama psa. Jednolična ishrana, pokvarena i ustajala hrana, mnogo začina u hrani uzrok su zapaljenju sluzokože koje se javlja u najviše slučajeva.

Simptomi oboljenja zeludca su sledeći: gubitak apetita, povraćanje žućkastog sadržaja, mršavljenje itd. Često se može primetiti da pas pase travu, što je po mnogima simptom otežanog varenja. Na taj način pas olakšava varenje i probavu. Poremećaj varenja u zeludcu imaju za posledicu otežano varenje u crevima. Naime, nedovoljno hidrolizovani proteini, masti, sećeri se otežano razlažu u crevima, zbog otežanog pristupa i funkcije enzima. Psi imaju jako razvijen enzimatski sistem tako da je pravilno varenje u želudcu dobar preduslov za varenje hrane u tankim crevima.

Oboljenje creva je takođe čcesta pojava kod naših ljubimaca. Nedovoljna i neizbalansirana i nekvalitetna hrana izaziva promene u mikrobiloškom sastavu u crevima psa. Ovakav vid promene ima za posledicu poremećaje u varenju hrane, odnosno sastojci hrane se ne razlazu do iskoristivih oblika pogodnih za resorpciju. Simptomi poremećaja varenja u crevima su: oslabljen apetit, proliv, mršavljenje, nakostrešena dlaka, bezvoljnost i pojačano uzimanje vode.

Zatvor ili opstipacija je još jedan od čestih poremećaja koji se javlja usled neadekvatne ishrane.

U slučaju da primetite bilo kakav do ovih simptoma morate odvesti što pre ljubimca kod veterinara kako biste što pre saznali pravi razlog poremećenog sistema za varenje i započeli što pre sa terapijom.

 

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs