Povratak

Hiperkalcemija nakon porođaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Ženka ši cua je posle okota dobila hipokalcemiju sa vrlo teškim simptomima, izuzetno visoka temperatura potpuno nesvesno stanje skoro četiri dana otežano mokrenje i vršenje nužde. Korišćena je terapija i kuja se probudila, počela je da bude svesna. Posle nekog vremena spočela je da se normalno ponaša u smislu hrane, vode i nužde ali je potpuno deorjentisana, trese glavu vrlo teško hoda zanosi se, zadnji deo otrči ispred prednjeg kao da ima konstantnu vrtoglavicu. Veterinari koji su je lečili su rekli da je to posledica visoke temperature koja je oštetila nešto ali ja se sa tim ne mogu pomiriti. Molim vas da li ima nešto što može da se uradi da joj se bar malo poboljša stanje? Ona je sada vesela igra se i sve deluje normalno dok ne potrči ili pokuša da hoda, onda je žalosno videti kako pada i ne može da održi normalan hod. Hvala unapred.
O: Kalcijum nije samo izuzetno važan deo kosti, već je povezan s kontrakcijama čitavog mišićnog tkiva u organizmu (skeletnih, glatke muskulature, srčani mišić), pa sudeluje u mnogim funkcijama u telu. Smanjen apetit često dovodi do sniženog nivoa kalcijuma u telu - hipokalcemija - što može uzrokovati napade, kataraktu ili slabost mišića kod pasa. Kao uzrok nagle slabosti može biti i hipoglikemija koja se definiše kao nenormalno nizak nivo glukoze (šećera) u krvi. Tako mozak zahteva šećer za normalno funkcionisanje, a ima vrlo slabu sposobnost deponovanja šećera.

Kada se nivo šećera u krvi spusti prenisko, simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napade, nervozu, tresenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvestice. Kako bi se pravilno dijagnostikovalo nastalo stanje potreban je kompletan klinički pregled Vašeg ljubimica i labaratorijska obrada krvi i urina, ultazvuk i RTG-snimke. Prvenstveno je potrebno odrediti nivo kalcijuma i glukoze, s obzirom da se radi o kuji koja je u fazi postporođajnog oporavka, a potom i RTG-snimke koje bi trebale da pokažu da li se radi o nekoj vrsti oštečenja koje izaziva paralizu.

U fazi oporavka vrlo je bitna i prehrana ljubimca koja podmiruje energetske potrebe i sadrži visoku koncentraciju lako svarljivih esencijalnih hranjivih materija: Royal Canin Convalescence konzervirana hrana, Vet Life Canine Convalescence...


Takođe možete koristiti Vétoquinol Calo-pet pasta visokokalorijska vitaminsko-mineralna pasta za pse. Savetujem Vam da se obratite kolegama sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu, koji nakon pregleda moći da prepišu odgovarajuću terapiju.