Povratak

Nošenje okovratnika nakon operacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Danas sam vodila na sterilizaciju psa (mužjak) starog 7 godina. Malo je asocijalan, udomljen je sa ulice kad je imao 4 mesaca (mešanac labradora). Napadali su ga drugi psi dok je bio mali i od tada uz svu našu ljubav i pažnju nije uspeo da se pripitomi. Prema neznancima reži i ne voli da mu prilaze. Volimo ga mnogo i sad je pitanje kako da mu pomognemo. Okovratnik mu je predubok i ne znam kako da mu obezbedim normalan obrok. Rečeno mi je da mora 15 dana da nosi okovratnik. Kakve je naravi ima da "poludi", ali što se mora mora se. Hvala na bilo kakvom savetu i mišljenju. Veliki pozdrav! Branka
O: Životinje se nakon operativnih zahvata ponašaju različito. Nekima ne pada na pamet da diraju ranu jer im to izaziva bol pa su idealni pacijenti, koji miruju nakon operacije, a drugi po svaku cenu žele da dođu do šavova, ližu ranu i pokušavaju da strgnu šavove uprkos tome što ih takvo čupkanje boli.

Ponekad je neizbežno, posebno ukoliko vlasnici nisu u mogućnosti da stalno budu s operisanom životinjom, zaštititi ranu određenim metodama, što prvenstveno zavisi od toga na kom je delu tela izvršen operativni zahvat. Za one na području glave idealan je tzv. elizabetanski okovratnik. Takav okovratnik sprečiće psa da zadnjom nogom češe ranu na glavi. Pogodni su i za zaštitu rana na drugim delovima tela, npr. na stomaku. Okovratnik sprečava lizanje rane, a samim tim iritiranje rane, što će omogućiti rani da nesmetano zaraste. Stalno kvašenje pljuvačkom sprečava zarastanje istvaranje zaštitnog sloja, tj. kraste.

Nijedna životinja nije oduševljena kada joj na glavu staviti okovratnik i u početku im jako smeta, uznemiruje ih, čak imaju problema s uzimanjem vode i hrane. Važno je da vlasnik ostane istrajan i da okovratnik ne skida. Za dan dva, Vaš ljubimac će se navići na okovratnik. Okovratnik mora biti prave veličine kako bi bio funkcionalan jer ukoliko je premalen, neće sprečiti lizanje, a ukoliko je prevelik kliziće s vrata i nepotrebno ometati uzimanje hrane i vode, kao i kretanje kroz uže prostore.
Povijanje rane obično nije dovoljna zaštita. Neki psi su neverovatni majstori kada se radi o brzini skidanja povoja, a i rana će brže i lepše zarastati ako je na vazduhu.

Operisana životinja ne sme da se ostavlja bez nadzora, ne sme da leži na prljavoj podlozi i ne smete da dozvolite da liže ranu.

Kirurške rane po pravilu su povijene sa elastičnim zavojima i to zbog imobilizacije, a takođe je potrebno i previjanje rana prema proceni veterinara. Čupkanje povoja opet ćemo najuspešnije sprečiti okovratnikom. Takođe, na zadnjim nogama možete obući psu cipelice ili čarapice kako bi dodatno onemogućili ljubimca da svojom upornošću otvori ranu i tako produži period zarastanja.

Potrebno je da ste nakon zahvata stalno u kontaktu s veterinarom kako bi on onda procenio da li sve ide kako treba ili da li je potrebna intervencija.