Povratak

Pas ima nagon za povraćanje, ali ne povraća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Već duže vreme, možda nekih mesec ipo dana, kako moj pas zakašljuje, ima nagon za povraćanje, pokusava da povrati, ali ništa ne povrati, kao da ima nesto u grlu, nikakav sekret ne izbacuje. Inače, pas boravi napolju,uglavnom spava na travi, iako ima svoju kućicu. Anastasija
O: Prema Vašem opisu mogu posumnjati da Vašeg ljubimca muči neki proces koji se događa u njegovom sistemu za varenje. Psi kao mesojedi inače po svojoj prirodi vrlo lako mogu da povrate i često to rade. Učestalo pokušavanje povraćanja dovodi do nadraženog želuca ili iritacije u jednjaku i ždrelu. Međutim nekada to može biti povezano i sa učestalim nadraženim centrom za povraćanje i bolestima centralnog nervnog sistema (zarazne bolesti/intoksikacije). Jedan od razloga može biti i strano telo u jednjaku ili želucu, dakle nešto što je pas ili u igri ili iz nekog drugog razloga uzeo u usta i progutao (zemlja, kamenje, kosti, igle, predmeti od gume, plastike). Kadkad je taj predmet veći ili takvog oblika da grebe i iritira zid želuca (blaži ili teži oblik gastritisa) primeti se mučnina, smanjenje apetita, nemir i pokušaj povraćanja.

Strani predmet ne može biti potisnut u creva pa pas pokušava da ga izbaci povraćanjem. Grickanjem abdomena pas pokazuje da je dakle u abdomenu prisutno draženje i takođe moguće da ima grčeve ili da je prisutna bol. Stanje može potrajati kao takvo neko vreme ali problem mnogo većih razmera može se dogoditi ako dođe do zatvora odnosno prekida normalne funkcije varenja, ako strano telo ipak bude potisnuto u dvanaestopalačno crevo i u ostatak creva. Situacija tada postaje dramatičnija, pas postaje potišten, odbija hranu, lako se umara, može se javiti i groznica, smrdljivi proliv, krv u izmetu.

Takođe postoje i drugi razlozi za povraćanje. Niste nam opisali kada dolazi do tog pokušaja povraćanja - da li je to u vezi sa hranjenjem psa, pre, posle konzumiranja hrane. Moguće je da je prisutna i reakcija na prehladnu hranu ili netolerancija na neki sastojak iz hrane. Isto tako je važno da li je pas redovno čišćen od želučano crevnih parazita? Ono što bi svakako preporučila i bilo bi dobro da što pre odete kod Vašeg veterinara i da se obavi kompletni klinički pregled životinje i dodatne pretrage kao što su UVZ i/ili RTG abdomena psa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs