Povratak

Homoseksualno ponašanje i zaskakivanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 2 mužjaka, kastrirani sa nekih 6 meseci, jedan ima 8 godina, drugi skoro 2. Da li je normalno da naskaču jedan na drugog (kao da se pare) i ližu jedan drugom polni organ? To se dešava već skoro godinu dana. Da li i psi mogu biti homoseksualci? Da li je to normalno? hvala na odgovoru.
O: Dokazani su i dokumentovani podaci o homoseksualnom ponašanju kod pasa, međutim s aspekta stručnjaka i naučnika tu se ne radi o homoseksualnosti u smislu u kom je mi ljudi razumemo. Naime, kod pasa se može javiti takvo ponašanje u raznim okolnostima i situacijama.

Psi mogu zaskakivati jedan drugoga zbog dokazivanja dominacije, što u nekim slučajevima može dovesti i do penetracije nakon čega psi ostanu "prilepljeni" neko vreme. Kada je kuja u teranju u blizini ponekad se može dogoditi da grupica frustriranih (manje dominantnih) mužjaka počnu naskakivati jedan drugoga.

Predlažem da pokušate da pse tokom dana što više izmorite, a uveče mu zaokupirate pažnju nečim, što će možda uticati na uklanjanje nepoželjnog ponašanja koje nam opisujete.

Nakon kastracije pas gubi polnu želju, međutim podaci govore da je kastracija, u slučaju naskakivanja, delotvorna u 60% slučajeva, ali bez obzira na to pas će se svakako smiriti kada popusti delovanje hormona.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs