Povratak

Otežana defekacija kod štenadi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Štenci su stari sedam dana i imaju retko pražnjenje. Izmet je tvrđi. Hranim ih sa Royal Canin puppy milk na dva ipo sata. Nakon obroka im masiram stomak. Šta još mogu da preduzmem da bi pražnjenje bilo redovnije? Noćas su bili nemirni i čini mi se da su imali grčeve. Jutros je jedan kakio i odmah se smirio. Kako da podstaknem pražnjenje? Nisu u kontaktu sa majkom jer ona odbija da brine o njima i nema mleka. Pozdrav, Jovana
O: Svi postupci koje ste sprovodili u prethodnih sedam dana u vezi sa odgojem štenadi su pravilni. Kada je hranjenje zamenom za mleko u pitanju, taj period možete produžiti na 3 sata.

Kako bi podstakli redovno uriniranje i defeciranje (koje ne mora da bude nakon svakog hranjenja) možete koristiti i komadić vate ili neke meke tkanine natopljene mlakom vodom i koristiti za masažu ili blago utrljavanje kako leđnog dela, odnosno slabina tako i stomačića. To je jedan od postupaka koji može da pokaže pozitivne rezultate ukoliko majka, kako ste naveli, nije raspoložena za brigu o mladima (kuja lizanjem postiže isti efekat kao i Vi sa komadićem vate).

U svakom slučaju, organi za varenje tako mlade štenadi se navikavaju na neprekidan rad i vremenom će svi njegovi delovi (želudac, tanko i debelo crevo, rektum) funkcionisati na pravi način i sa punim kapacitetom. U periodu dok se organi za varenje prilagođavaju sasvim je normalno očekivati preskakanja u defekaciji.

Potpuna kontrola uriniranja i defeciranja od strane štenadi nastupa sa 3-4 nedelje starosti, a do tada je neophodna gore navedena stimulacija.

O pravilnoj ishrani štenaca adaptiranim mlekom pisali smo u tekstovima Ishrana štenaca adaptiranim mlekom i Pravilna ishrana štenaca zamenskim adaptiranim mlekom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs