Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Moja kuca vrlo malo pije vode skoro i da ne pije, hranim je granulama i čudi me da nema potrebu za vodom s obzirom da jede suvu hranu. Da li postoji neki način da ga nateram da pije? Plašim se da ima neki zdravstveni problem i da je to razlog što ne pije, a i plašim se da će dehidrirati.
O: Dnevne potrebe pasa za vodom zavise od veličine i starosti psa, vrsti ishrane, nivou aktivnosti i spoljašnjim uslovima. Psi koji se hrane dehidriranom hranom piju više vode kako bi nadoknadili manjak vode u hrani. Konzervirana hrana sadrži 80-83% vode, pa je zato potreba za uzimanjem dodatne vode smanjena. Visoke spoljašnje temperature i pojačana aktivnosti povećavaju potrebe za vodom.

Psi stalno gube vodu iz tela mokrenjem, aktivnostima, dahtanjem i sl., a lako mogu da dehidriraju ako im nedostaje vode u organizmu.

Količina popijene vode može biti indikator za prisutnost nekih bolesti, npr. psi sa dijabetesom, urinarnim infekcijama i insuficijencijom bubrega, mogu pokazivati pojačanu žeđ i piti više vode. U slučaju upale gušterače, parvovirusne infekcije ili leptospiroze psi mogu piti manje vode.

Teško je reći zbog čega Vaše štene ne želi da pije vodu. Moguće je da je razlog tome što oseća određenu nelagodnost ili bol.

Umesto suve hrane ponudite mu konzerviranu ili kuvanu hranu u koju možete umešati i malo vode. Osim toga, psu možete dati vodu i pomoću obične brizgalice, koju možete nabaviti kod veterinara ili u apotekama. Pri tome nemojte primenjivati silu jer to može biti dodatan stres za psa.

Ukoliko se ovakvo stanje nastavi obratite se veterinaru.

OZNAKE: