Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nedavno sam dobila maltezera, ima 6 mjeseci, bio je u veoma neurednom stanju, a što se tiče hrane kupila sam pedigre granulice za mini rasu, odbija da ih jede, kuvala sam rižu sa piletinom i nju odbija da jede, kupovala sam mesne nareske za mini rasu, pojede malo ali bas malo i odbija kasnije, samo želi ljudsku hranu, davala sam mu po malo hrane koju i ja jedem, i hoće to da jede, kao i mandarine nekim čudom, ali mi smeta to jer znam da hrana koju ja jedem loše utiče na pseći organizam, a grad u kome ja živim nema pet shop, samo veterinarski shopovi. Treba mi pomoć sa kojom hranom da je hranim, ženkica je i strah me je jer ipak treba da bude zdrava, molim Vas da mi pomognete, hvala unaprijed!
O: Kada govorimo o pravilnoj ishrani treba naglasiti da je ona izuzetno važna za zdravlje Vašeg psa. Ona ima veliku ulogu u rastu i razvoju mladih pasa, ali i u održavanju dobrog zdravstvenog stanja kod pasa svih starosnih kategorija. Hrana za pse mora biti lako svarljiva i sa uravnoteženim odnosom hranjivih sastojaka.

Postoji nekoliko faktora o kojima treba voditi računa pri odabiru hrane. To su starost psa (štene, odrastao ili stari pas), nivo fizičke aktivnosti (neaktivni psi ili umereno aktivni psi, radni psi, sportski psi), fiziološko stanje (graviditet, dojenje), veličina psa (male, srednje i velike rase), kao i eventualna prisutnost nekog patološkog stanja.

Danas na tržištu postoji veliki izbor gotovih hrana za pse koje su prilagođene potrebama njihovog organizma s obzirom na navedene faktore. Možete i sami pripremati obroke za svog ljubimca ili kao treću opciju možete odabrati sirovu hranu koju možete pripremati sami ili je kupovati gotovu (smrznutu) od proizvođača sirove hrane.

Ostaci sa stola, pečena, masna i začinjena hrana, kolači, šećer, čokolada, suhomesnati proizvodi, slana hrana, kosti i neke vrste povrća (npr. pasulj, grašak, mahune) ne smeju da se koriste u prehrani pasa. Hrana za ljude može uticati na pojavu brojnih zdravstvenih problema, a to su najčešće bolesti sistema za varenje (gastritis, gastroenteritis, i dr.).

Detaljno o pravilnoj ishrani psa pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Priprema obroka i saveti za odgoj šteneta i Priprema obroka i pravilna ishrana.

O pravilnoj ishrani maltezera pisali smo u tekstovima koji glase Ishrana maltezera granulama i kuvanom hranom i Rast, razvoj i ishrana maltezera.

O izbirljivosti psa pisali smo u Izbirljivost i slab apetit psa i Preparati za podizanje opšte otpornosti za izbirljivog maltezera.

O podsticanju na apetit pisali smo u tekstovima Podsticanje apetita i navikavanje na granule i Prelazak na suvu granuliranu hranu/Nedostatak apetita.

OZNAKE: