Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

O: Moj pas već par dana povraća ujutro u isto vreme otprilike, takođe proizvodi čudan zvuk poput krčanja creva dok povraća, ima 3 i po meseca, da li znate od čega može biti? Katarina

P: Uzroci povraćanja kod pasa mogu biti brojni. Najčešće se dovode u vezu s uzimanjem hrane koja nije namenjena ishrani pasa, prejedanjem, nepodnošenjem hrane ili nekih od njihovih sastojaka, nepravilne prehrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice...), upale sluznice želuca (gastritis), parazita, stranih tela, upale sluzokože creva, stranog tela u crevima, opsrukcija creva, zatvor.

Do smetnji u varenju dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zastoj bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlezda (hipoadrenokorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže), pa čak i strah i fobije.

Kod povraćanja naših ljubimaca dobro je obratiti pažnju na sledeće: uočiti kada se povraćanje najčešće javlja (ujutro, uveče, pre jela, posle jela, nezavisno od obroka i/ili aktivnostima i sl.), kakav je povraćeni sadržaj (nesvarenja hrana, sluz žute ili bele boje, penasti, sadržaj s primesama krvi i sl.). Psi povraćaju vodenasti sadržaj redovno samo nakon konzumiranja vode, a ukoliko su previše popili ili je pak voda bila prehladna.

Međutim, ako se ipak radi o prozirnom sluzavom sadržaju koji Vaš ljubimac najčešće izbaci u jutarnjim satima, moguće je da se radi o upali želuca, odnosno gastritisu.

O gastritisu smo pisali u tekstovima Promena sluznice želuca/Gastritis i Pas povraća belu penu nakon obroka/Gastritis.

Naime, učestalo povraćanje stalno iritira i nadražuje samu sluzokožu prednjih delova sistema za varenje, jednjaka, tonzila. Osim što sam ljubimac gubi tečnost, iritacije tonzila izazivaju na pojačano lučenje bale ili izlaska belog penušavog sluzavog sadržaja.

U svakom slučaju, savetujem Vam da se obratite svom veterinaru, koji će pregledati ljubimca i odrediti šta se dešava sa njegovim zdravljem. U skladu s postavljenom dijagnozom odrediće i najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja.

Naravno pre svega je potrebno očistiti štene od crevnih parazita, o čemu smo pisali na stranicama koje glase Infestacija crevnim parazitima/Gliste kod šteneta i Postupak prvog tretiranja šteneta protiv crevnih parazita.

OZNAKE: