Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam prekinezera star 2,5 godine. Poslednje 2 nedelje sam primetila jedan problem kod njega. Dobije neke napade, trese se, počinju da mu otkazuju noge, ne može da stoji na noge što traje 2-3 minuta i postepeno počinje da ga popusta. Zamolila bih vas za odgovor da li mislite da je to nešto ozbiljno i da li mora da ide kod veterinara? Hvala u napred, Ana!
O: Opisani događaji vrlo su neprijatni, kako za psa tako i za samog vlasnika.

Najverovatnije se radi o epileptičnom napadu koji je doveo do paralize. Paraliza je u stvari posledica nekomuniciranja ili ometanje veze između mozga i leđne moždine.

O epileptičnim napadima pisali smo u tekstovima Napadi epilepsije i Napadi epilepsije ("petit mal", epilepsia minor).

O lečenju epilepsije možete opširno pročitati u sledećim tekstovima Terapija i upotreba lekova u lečenju epilepsije, Poremećaj ravnoteže – ataksija i epilepsija i Bolest srca ili epilepsija.

Postoje različiti stepeni, od potpune paralize, slabosti, do otežanog kretanja. Može se raditi o tetraplegiji (paralizirane sve četiri noge), paraplegiji (paralizovana jedna strana tela i nogu) i parezi (kretanje moguće, ali vrlo teško).

Uzroci paralize mogu biti različiti, od uboda krpelja, nasleđene ili stečene bolesti, trauma ili udarac automobila, bakterijske infekcije i tumora.

Kako se epilepsija može dijagnostikovati isključivo od strane stručnog lica, kao i prepisati sama terapija, savetujem Vas da posetite veterinara koji će se pobrinuti za zdravlje i oporavak ljubimca.

OZNAKE: