Povratak

Kada prvi put okupati štene?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: U kom uzrastu je najbolje da se štene zlatnog retrivera prvi put okupa? Srdačan pozdrav. Goran
O: Iako ne postoji tačno određena starosna granica za prvo kupanje šteneta, obično je to uzrast oko 2 - 2,5 meseca. Ukoliko nije posebno zaprljano i nema specifičan miris, kupanje možete da odložite za kasnije (kada pas bude uzrasta 4 - 5 meseci). Ako je kupanje ipak neophodno, štene obavezno okupajte specijalnim šamponom za štence, jer su prilagođeni nežnoj i osetljivoj koži šteneta.

Sasvim je dovoljno da se pas kupa 3 - 4 puta godišnje. Kupanjem se skida prirodna masnoća kože, pa može doći do perutanja kože, ona postaje suva, lako puca i na taj način se smanjuje jedna od osnovnih funkcija kože, a to je njena zaštitna uloga. Skidanjem ovog zaštitnog sloja, stvaraju se povoljni uslovi za nesmetan prodor mikroorganizama u kožu i posledično za nastanak infekcija.

Kupanje može biti suvo i vlažno (klasično). Suvo kupanje se sastoji u tretiranju - posipanju psa suvim šamponima koji mogu biti u vidu spreja ili pudera (praha). Pas se ovim šamponima poprska i ostavi se da deluju oko 10 minuta, a zatim se pas iščetka.

Kada je u pitanju klasično kupanje, mora da se vodi računa o vremenskim uslovima (godišnje doba). Ukoliko su to hladniji dani, psa posle kupanja ne treba izvoditi napolje i u svakom slučaju najbolje je da se kupanje obavlja u večernjim časovima.

Pas se kupa mlakom vodom (voditi računa da voda ne uđe u ušni kanal). Prvo se pas nakvasi, a zatim se nanese neki od blagih šampona, blago utrlja, a zatim temeljno ispere vodom. Nakon kupanja psa prosušite peškirom i smestite ga na neko toplije mesto, dok se ne osuši.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs