Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Naš Si-cu ima godinu dana, zdrav i veoma veseo, aktivan, druželjubiv, jako lep, sve kako se može zamisliti. Imao je veoma gustu i veliku dlaku. Ošišali smo ga pre šest dana. Nažalost, mašinicom su ga ošišali, najstrašnije. Od tada se potpuno promenio, otupeo, ne igra se , deprimiran je najstrašnije, neće da izađe iz kuće. Liže se jako, trza se kao da ga nešto oko repa stašno ili zasvrbi ili zaboli. Kad ga izvedemo, stoji na mestu, neće da hoda, a povodcem smo probali, otima se. Vodili smo ga kod veterinara. Osim zapaljenih ušiju (u brisu streptokoke, dobio je kapi, kontrolišemo, sanira se problem), ostalo je u redu. Čak su mu, za svaki slučaj iscedili žlezdu. On je i dalje očajan, tužan i ne komunicira. Ni traga onom razdraganom kučetu. Češe se, trza, trlja u tepih celo telo ( to je, normalno, radio posle kupanja, sad vrlo često. Jako smo zabrinuti, ne znamo šta da radimo. Očajni smo! Pozdrav, Verica
O: Briga o "kaputiću" odnosno dlačnom pokrivaču naših ljubimaca, tzv. grooming, trebala bi biti ugodan i siguran doživljaj i iskustvo u životu ljubimaca.

Zato je neophodno započeti s groomingom pasa u njihovoj ranoj životnoj dobi, da to prihvate kao normalnu i ugodnu rutinu u životu, a specijalno u sezoni linjanja (proleće i jesen). Ako ljubimci to ne prihvataju, uzrok verovatno leži u nedovršenoj osnovnoj dresuri, strahu od procedure groominga i boli povezane s grubim načinom pranja, češljanja, sušenja i šišanja.

Priprema psa na odlazak frizeru, odnosno češljanje za početak, trebala bi započeti što ranije, oko 8. nedelje života, jer tada se aktivira njihova prava i stalna memorija, lako uče i privikavaju se na život s ljudima. U periodu od 8. nedelje života pa do 16. nedelje, prilikom treniranja odnosno bilo kojeg oblika dresure, nikada ne primenjujte bilo kakav oblik fizičkog kažnjavanja. Takav način kažnjavanja može prouzročiti stalan (doživotan) problem u ponašanju; umesto fizičkog kažnjavanja koristite puno nagrađivanja za dobro obavljenu dresuru odnosno reakciju na Vašu komandu.

Neki psi pokazuju znakove straha pri samom zvuku vode koja teče sa česme ili tuša ili npr. zvuku električnog aparata za šišanje. Da bi se izbegli takve reakcije ljubimca treba ga oprezno i polako upoznati s procedurom, zvukovima i instrumentima groominga ili friziranja, u starosti ne kasnije od 12 nedelja starosti. Trajanje friziranja u početku bi trebalo biti što kraće i ugodno za štene, takođe uz mnogo nagrađivanja, poput davanja keksa.

Novo iskustvo, ne baš ugodan tretman (psa je potrebno na neki način fiksirati i umiriti za tretman koji traje 1-2 sata), nepoznata okolina i ostavljanje nepoznatoj osobi mogući su "okidači" za različite neurološke ispade.

Preporučujem Vam da psića odvedete veterinaru na kompletan neurološki pregled kako bi isključio oboljenje ili postavio tačnu dijagnozu i propisao eventualnu terapiju.

Takođe, imate pravo da budete uz svog psa za vreme šišanja, pa svakako sledeći put insistirajte na tome.

OZNAKE: