Povratak

Uginuće usled tromboze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Duže vreme sam kod vas kupovala online hranu Early cardiac za bolesti srca za svoju 11godišnju labradorku koja je uginula pre mesec dana. Njoj su veterinari u mom gradu prepisali terapiju koja se sastojala od enalaprila od 1- mg, dilatrent, zeleni caridoprin i diuver. To je pila više od godinu ipo dana svakog dana. Jela je hranu koju sam spomenula i vitamiske dodatke Cardiovet. Iznenada početkom maja je noga i leva strana stomaka počela da joj otiče i bila je hladnija u odnosu na levu. Veterinar mi je rekao da je u pitanju tromb i naložio da mažem konjskom mašću, pošto sam to uradila noga joj je poplavila. Analiza krvi je pokazale uremiju odnosno vrednosti od 39 koje su se popele na 42, a dozvoljeno je 9. Ona je živela u kući pre dve godine je izlečenja od srcanog crva. U roku od nedelju dana tokom koje je primala infuziju i nakupljala tečnost da nije mogla da se kreće ona je uginula. Sve vreme je mokrila ali ne toliko koliko je primila tečnosti. Nisam dobila objašnjenje šta se desilo sa njom i molim vas da mi kažete šta se po vašem mišljenju dogodilo jer mislim da je bilo propusta u lečenju. Ana
O: Jako nam je žao zbog iznenadne smrti Vašeg ljubimca.

Treba odmah napomenuti da je bez obdukcijskog nalaza nemoguće odrediti uzrok same smrti, stoga sve navedeno je pretpostavka nekih mogućih uzroka. Iznenadna smrt obično nastupa usled zastoja rada srca ili prekida disanja koji mogu biti primarni uzroci ili su sekundarno izazvani usled drugih bolesti. Neki od uzroka nagle smrti su subaortalna stenoza, aneurizma, tromboemolija (obično plućna), kardiomiopatije (slabost srčanog mišića koja može nastupiti sekundarno nakon virusne ili parazitarne infekcije), supraventrikularna tahikardija, krvarenje (može se pojaviti bez vidljivog razloga, a vrlo često nastaje kod hemangiosarkoma, ali je češće kod pasa starijih od 6 godina), toksini (iako obično postoje neki klinički znakovi). Karakteristično je gotovo za svaki od navedenih uzroka da uginuće nastupi tokom nekoliko sati ili kraće. Uginuće u toku nekoliko dana (2 - 5 dana) može uslediti usled akutnih bolesti zarazne ili ne zarazne prirode, otrovanja i sl.

Tromboza je stvaranje krvnog ugruška koji ometa normalni protok krvi.

Uobičajeno se krvni ugrušak stvara nakon povrede krvnog nerva, kako bi se zaustavilo krvarenje, međutim on se može stvoriti i u naizgled intaktnoj krvnoj žili. To se događa usled promena u sastavu krvi, promena u samoj cirkulaciji i promena na zidu krvnog nerva (različita oštećenja). Problemi nastaju kada je zatvoreno 75% i više lumena krvne žile jer pripadajuće tkivo ne dobija dovoljno kiseonika, a u zavisnosti od stepena opstrukcije krvnog nerva, može doći i do odumiranja ćelija, odnosno infarkta.
Problematika tromboze veoma je raširena u humanoj medicini, dok je u veterinarskoj medicini to znatno ređe.

Kod pasa arterijska tromboza u vezi je sa srčanim bolestima i uglavnom vene nisu zahvaćene jer je većina bolesti srca vezana uz levo srce. Krvni ugrušak ili njegov deo se može odvojiti i biti odnesen krvotokom na periferiju, gde može potpuno ili delimično opstruirati krvnu žilu. Na taj način ugrušak može ugroziti praktično bilo koji organ, odnosno deo tela.

Dijagnostika je zahtevna i kod kućnih ljubimaca ne predstavlja rutinski postupak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs