Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Očajnički tražimo pomoć, i niko ne zna da nam pomogne. Imamo štence buldoga koji su dobili proliv koji ne prestaje 3 dana. Štenci su stari 11 dana. Veterinar nam je preko telefona rekao da je to zbog njihovog prejedanja. Mi nismo znali da ženka tokom dojenja ne sme biti hranjena hlebom i mesom, nahranili smo je dva puta tako. Sada smo prestali, ali štenad je i dalje neaktivna, mršave i dalje imaju tečnu stolicu žute boje. Molim vas pomozite mi i recite mi u čemu je problem. Hvala unapred. Jelena
O: Period nakon rođenja štenaca se smatra visokostresnim i vrlo kritičnim jer početak samostalnog života štenaca podrazumeva brojne promene u vezi disanja, cirkulacije i varenja.

Na vitalnost, zdravstveno stanje, opštu kondiciju i preživljavanje štenadi utiču: nasledni faktori, organske i nezarazne bolesti (krvarenje iz pupka, prividna smrt štenaca usled gušenja, retencija mekonija koja predstavlja zadržavanje crevnog sadržaja usled slabe peristaltike creva, proliv i brojne avitaminoze), ishrana, nega i higijena gravidne ženke, poremećaj imunološkog sistema šteneta, kao i, posledično kvaliteta kolostruma koji štene dobija od majke. Štenad bi trebala nakon rođenja što pre da posisaju kolostrum, kako bi se globulini iz creva upili na vreme jer je mogućnost crevne resorpcije globulina vremenski ograničena.

Kvalitet majčinog mleka uveliko utiče na zdravstveno stanje štenadi. Kuja se vrlo retko ponaša bolesno, a mleko nije dobrog kvaliteta za štenad. Možete u apotekama nabaviti indikatore pH koji će pokazati da li nešto nije u redu u kvalitetom mleka koje štenci sisaju. Indikatori rade na principu promene boje u zavisnosti od njegovog pH-a. Ako se radi o kiselom pH, radi se o infekciji (upali mlečne žlezde ili materice i sl.) pa bi kuju trebalo odvesti na antibiotsku terapiju kod veterinara.

Takođe, retka stolica bele boje kod štenadi može biti rezultat prejedanja štenaca ili ukoliko je kujino mleko izuzetno bogato hranjivim materijama, a na promenu konzistencije i boje stolice štenaca svakako ima uticaj i promena načina ishrane kuje.

Ukoliko se štenad normalno ponašaju, redovno se hrane i dobijaju na težini i nisu dehidrirali, nema razloga za brigu, međutim ukoliko primetite neke od navedenih simptoma ili znatnu dehidraciju, obratite se Vašem veterinaru koji će pomoći antibiotskom terapijom i infuzijom u suzbijanju infekcije.

Takođe, kujinu ishranu možete obogatiti sredstvima za stabilizaciju probave, a koje možete pronaći u našim prodavnicama, koja će putem mleka imati uticaj na štenad ili u hranu dodati običan jogurt ili AB kulturu.

Pojavu proliva kod štenadi se ne sme zanemariti, jer se radi o vrlo mladom i malom oganizmu koji je puno osetljiviji od organizma odraslog psa. Zbog učestalih stolica moguća je pojava dehidracije, gubitka na težini, oštećenja sluzokože creva i ostalih komplikacija koje mogu dovesti i do uginuća. Zbog toga svakako ponovo zatražite pomoć veterinara koji će štencima dati potrebnu terapiju (u obliku infuzije, vitamina, itd..).

Štencu možete dati Immunoboost pastu, imunoenergetski dodatak za novorođene životinje. Ovaj preparat je dodatak prehrani, a koristi se za jačanje imunološkog sistema i celokupnog organizma štenaca i mačića. Preporučuje se dodavanje i odraslima pre sprovođenja redovne vakcinacije.

O ishrani kuje u periodu laktacije pisali smo u tekstovima Ishrana kuje u periodu laktacijei dodavanje kalcijuma i Ishrana kuja u laktaciji.

O pravilnoj ishrani štenadi možete pročitatu u Ishrana štenaca nakon dojenja, Razvoj i ishrana štenadi u prvim nedeljama života, Telesan rast i optimalna ishrana šteneta i Ishrana štenaca mlekom i uvođenje granuliranje hrane/Zamensko mleko.

OZNAKE: