Povratak

Pas se zanosi dok hoda/Gubitak ravnoteže/Neurološki poremećaji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Čuvam staforda koji je star 7 god. Pre godinu dana primetili smo simptome, da kada se protrese tj. kad zavrti glavom dosta puta je nestabilan i pri tome padne, ali tada to nije bilo tako često. Postepeno se to povećavalo i sada i pri hodu se zanosi, nestabilan je, kada stoji mirno kao da se trese. Ne može čvrsto da stoji nego kao da se zanosi, kada se protrese svaki put padne. Šta bi moglo da uzrokuje takve simptome? Unapred hvala. Nataša
O: Simptome koje ste opisali kod Vašeg ljubimca ukazuju na neki neurološki poremećaj, a oni mogu biti posledica:
- neuroloških obolenja, odnosno patoloških promena u centralnom nervnom sistemu;
- prirustva nekog patološkog procesa koji vrši pritisak na periferne nerve;
- deficitarne ishrane (nedostatak vitamina B kompleksa, prvenstveno B1 i B6);
- kod nekih endokrinoloških poremećaja, odnosno poremećaja funkcije žlezda sa unutrašnjim lučenjem (npr. štitne žlezde);
- kod nekih zaraznih bolesti (npr. štenećak);
- trauma (npr. udarac automobila ili neke druge mehaničke sile, pad sa visine i slično).

Simptomi kao što su, u najlakšem slučaju podrhtavanje, pa sve do paralize nekog ekstremiteta, nemogućnost ustajanja, ili kretanja, odnosno nestabilnost, padanje ili zanošenje predstavljaju ozbiljnu indikaciju za neurološki pregled.

Neurološki pregled se sastoji od više testova kojima će Vaš veterinar ustanoviti eventualne nepravilnosti u ponašanju i svesti Vašeg ljubimca. Pregled se sprovodi na budnoj životinji u prisustvu vlasnika i sastoji se od procene mentalnog statusa, ponašanja, položaja tela, ponašanja prilikom kretanja, pregleda nerava glave i spinalnih nerava, reakcija na bol i drugih parametara.

Cilj neurološkog pregleda je da se utvrdi da li je neuroški problem stvarno prisutan ili ne, u kom delu nervnog sitema postoji problem, diferencijalna dijagnostika tj. isključivanje oboljena sa sličnim ili istim simptomima, a krajni cilj je blagovremeno postavljanje tačne dijagnoze.

U velikom broju slučajeva tačna dijagnoza se može postaviti i drugim metodama (opšti klinički pregled, laboratorijsko ispitivanje krvi, rentgenska dijagnostika i slično), zbog čega je moj savet da psa odvedete Vašem veterinaru, koji će kliničkim pregledom i drugim pretragama blagovremeno postaviti tačnu dijagnozu i odrediti adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs