Povratak

Štene pekinezera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uskoro u moj dom stiže štene pekinezera, pa ako biste mogli malo više da me upoznate sa naravi i karakteristikama ove rase, šta vole, kako da se ponašam prema njemu, ishrana i sve što bi mi pomoglo kako bi na što bolji način mogao da brinem o njemu. Hvala i pozdrav, Todor.
O: Pekinezeri su vrlo poznata i odavnina priznata rasa psa koja se spominju još u 8. veku za vreme dinastije Tang u Kini. Tu rasu su posedovali samo članovi kraljevske porodice. U slučaju da neko ukrade ili samo dodirne ovog psa sledila je smrtna kazna.

Pekinezer je patuljasti pas za pratnju. Dlaka mu je duga, gusta i različite boje (od bledožute do smeđe-crne). Pekinezer je odlučan, hrabar, inteligentan, samouveren, plemenit i privržen. Dobro se slaže s drugim psima ako ga odmalena vaspitate, samo morate paziti da drugi pas prilikom igre ne povrede njegove oči (mnogi su nažalost tako izgubili oko). Ne preporučuje se kao pas za jako malu decu, jer ne voli da se uznemirava, a osim toga je mali, pa bi dete moglo da ga povredi ili bi on mogao povrediti dete u samoobrani. Pravi je ljubimac za vlasnike koji žive u malim stanovima. Dnevno češljanje njegove lepe dlake je obavezno kao i briga o higijeni očiju i zubića.

Pekinezeri, kao i svi psi uostalom, jako vole šetnje sa svojim vlasnicima. Prekratka šetnja ne zadovoljava sve potrebe i želje ovog psa. Družite se što više sa ostalim psima iz okoline, po mogućnosti slične visine i uzrasta. Dnevno su potrebne barem tri šetnje, jednom ujutro i to što pre nakon ustajanja, jedna šetnja kratka sredinom dana i jedna završna i duža šetnja predveče. Naravno da sve zavisi od vas i vašeg slobodnog vremena.

Najbolja hrana za pekinezera jeste hrana superpremijum kvaliteta za male rase čije su granule prilagođene veličini njihovih usta i sitnim zubićima popur Royal Canina, Purine Pro, Alleve, Brit Care... Posuda sa svežom vodom bi treba da bude stalno dostupna Vašem malom ljubimcu. Do šestog meseci života se preporučuje davanje obroka po tri puta dnevno, pošto male rase u tom uzrastu stiču sve svoje karakteristične osobine (težinu i polno sazrevaju) i ponašanje. Nakon toga možete polako preći na dva obroka dnevno i tako nastaviti tokom čitavog njegovog života ili mu ponuditi samo jedan obrok dnevno, što zavisi od načina života vas i ljubimca. Dnevna preporučena količina hrane označena je na poleđini svakog originalnog pakovanja hrane.

Prema standardu, odrasle jedinke visoke su u grebenu oko 20 cm, a normalna i najčešća težina odraslog psa je od 3,6 kg do 4,5 kg (mada ima primeraka i sa 5,5 kg). Pekinezeri telesne težine između 2,7 kg do 3,6 kg smatraju se mini pekinezerima. Najomiljeniji tip ove rase težak oko 2,6 kg (tzv. sleeve pekingese) i vrlo ga je teško uzgajati upravo zbog te male težine i konstitucije. Ova rasa podložna je nekim bolestima zbog svoje konstitucije (skraćeni nosni deo) i lako se prehlade, a podložni su i diskus herniji i proklizavanju patele u kolenom zglobu, obolevaju češće od bolesti disajnog sistema, a često se u zrelijem uzrastu javaljuju srčani problemi. Ženke imaju vrlo teške porođaje i nužna je intervencija veterinara. Žive uglavnom do 15 godina.

Pekinezeri su tvrdoglavi, čupavi "medenjaci", koje treba odmalena naučiti određenim pravilima u kući kako ne bi sve bilo po njihovom. Nemojte ga kažnjavati batinama, radije ga nagradite kada učini ono što ste želeli, nekom poslasticom ili tapšanjem po glavici. Kako su poznati po tome da ne prihvataju sva pravila, i zato sa vaspitanjem treba početi odmah nakon dolaska šteneta u vaš dom. Podstičite psa da se prihvatljivo ponaša, pohvalite ga i pomazite za učinjeno. Svakodnevno vežbajte s psom osnovne vežbe poslušnosti (dođi, čekaj, na mesto...). Time ćete učvrstiti Vaš odnos, dati psu do znanja da ste Vi "vođa čopora", a ujedno mu jasno dati do znanja šta od njega u pojedinim situacijama očekujete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs