Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pas ima hroničnu upalu bubrega. Jako je loše. Drhti, ne jede puno. Čime da ga hranim i koje vitamine da mu dajem? Unapred hvala. Nikola
O: Upala bubrega je česta kod pasa u obliku akutnog, subakutnog ili hroničnog intersticijalnog nefritisa koji je popratni simptom nekih zaraznih bolesti kao što je leptospiroza, štenećak komplikovan sa sekundarnim infekcijama i dr., ali dolazi i kao samostalno oboljenje.

Simptomi koji prate akutnu upalu bubrega su depresija, gubitak apetita, povraćanje, žeđ, zadah iz usta poput amonijaka, urin je tamne boje, kiseo s velikom količinom proteina i krvi. Češće se susrećemo sa hroničnom upalom koja se ispoljava kod starijih pasa koji sve više piju i sve više mokre, mršave uz sve slabiji apetit i povraćaju pa dolazi do dehidracije. Laboratorijski nalazi urina su drugačiji nego kod akutne upale - ima malo proteina i krvnog sedimenta.

Preduzima se antibiotsko lečenje kroz barem 7-10 dana, a dehidracija se sprečava izotoničnim rastvorima. Kod hronične upale važno je prilagoditi prehranu tako da se smanje belančevine, a voda mora uvek biti dostupna, iako je bolje davati izotonične rastvore. Preporučljivo je davati vitamine B-kompleksa i vitamina C.

U veterinarskim apotekama Pet centra možete pronaći specijalnu medicinsku hranu za bolesti bubrega i donjih mokraćnih puteva. Od veterinarskih dijeta kod ovog problema možemo preporučiti Renal dehidriranu hrana (Royal ili Vet Life), Renal vlažna hrana od Royal-a, Low Protein vlažnu hranu od Dr.Clauders , kao i Low Natrium vlažnu hranu od istog proizvođača.

Preporučuje se i davanje preparata Ipakitine od Vetoquinol-a, koji sadrži kalcijum-karbonat, koji je dobro poznata supstanca za vezivanje fosfata. Chitosan vezuje fosfate i različite uremične otrove. Ovaj preparat možete pronaći u našim prodavnicama. Ne preporučuje se kombinovanje ovog preparata sa drugih suplementima.

Vrlo je teško i nezahvalno donositi sud o dijagnozi i o propisanom lečenju, naročito kad ne znam koje su pretrage napravljene. Preporučujem da se konsultujete s vašim veterinarom u vezi sa stanjem vašeg ljubimca i dalje terapije.

OZNAKE: