Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobila sam štene pulina. Ima oko mesec i po dana, juče je počeo da se žali na bolove u stomaku. Jako mu je stomak tvrd i naduven. Bio je ceo dan veseo i živahan, sad je legao na pod iza stolice i samo nas gleda kad prođemo i izgleda da ima grčeve jer skuplja zadnje noge. Ne znam šta sad da mu dam protiv bolova. Ako možete da mi odgovorite što pre. Unapred hvala, Ivana
O: Povećanje abdomena kod štenaca najčešći je pokazatelj crevnih parazita i podrazumeva sprovođenje postupka dehelmintizacije. Pod dehelmintizacijom pasa podrazumevamo čišćenje pasa od crevnih parazita (gliste i trakavice). Ovaj postupak se provodi jer oni mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema štenca.

Režim čišćenja štenadi započinje već sa deset dana starosti, kada im se može davati, npr. "Banminth pasta" (svakih 14. dana), a sve prema uputstvima proizvođača. U dobi od navršena 3-4 meseca starosti štence se može čistiti s "Pratelom", "Prazinonom", "Drontalom" i drugim preparatima.

Uvek treba voditi računa o količini proizvoda jer predoziranje bilo kojim preparatom za čišćenje parazita za posledicu može imati proliv i povraćanje, gubitak apetita,... Iz tog razloga, potrebno je psa prethodno izmeriti. Način doziranja zavisi od proizvođača kojih se treba striktno pridržavati. Kada odrastu, pse je dovoljno čistiti 3 - 4 puta godišnje.


U svakom slučaju, savetujem Vam da se obratite svom veterinaru. Isti će, u dogovoru s Vama, odrediti najprikladnije preparate, doze i intervale ponavljanja istog, odnosno, dogovoriti se s Vama o proveri režima vakcinisanja i najprikladnijem načinu hranjenja ljubimca.

Uopšteno o čišćenju šteneta od crevnih parazita pisali smo u tekstovima koji glase Postupak prvog tretiranja šteneta protiv crevnih parazita, Infestacija crevnim parazitima/Gliste kod šteneta i Crevni paraziti – tretiranje šteneta.

OZNAKE: