Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam ženku bišona koja je stara 20 meseci, pre neki dan primetila sam fleku bele boje na sredini oba oka. Šta da radim? Jelena
O: Pupilarna membrana je fetalna struktura koja prekriva zenicu pre rođenja životinje i snabdeva sočivo krvlju pri njenom razvoju. Kod novorođene štenadi ona je delimično prisutna i polako atrofira od rođenja do oko 4.-8. nedelje. Apsorpcija membrane ne mora biti završena kod neke štenadi kad prvi put otvore oči i može se primetiti kao male trakice ili mrežasta struktura preko zenice. Takva tvorevina normalno nestaje između 4. i 8. nedelje života. Kod nekih jedinki ili rasa ne nestaje i nastaje perzistentna pupilarna membrana (PPM).

U zavisnosti od mesta u prednjoj očnoj komori gde se veže, može predstavljati veći ili manji problem. Trakice mogu biti vezane na sočivo ili rožnjaču, a većinom na druge delove dužice. Ako je vezana za dužicu na rožnjači može izazvati manja zamućenja rožnjače, a kao je vezana na sočivo može dovesti do ograničenja zamućenjem sočiva – katarakta. Takva zamućenja mogu predstavljati manji vizuelni deficit. Kod nekih rasa (basenji, mastif, jorkširski terijer, engleski koker španijel), PPM je poznat kao nasledni problem i štenad koja ima bilo koji oblik, ne može dobiti uzgojnu dozvolu.

Osim PPM, može se ponekad javiti i kongenitalna katarakta (zamućenje sočiva). Cataracta congenita je prirođena siva mrena koja se dešava zbog abnormalnih tvorevina vlakana sočiva u fetalnom životu. Ovaj tip mrene je nasledan i na to bi trebali posebno paziti uzgajivači pasa jer je velika verovatnost da će štenci imati mrenu. Danas se rade razni genetski testovi kako bi se izbegla prodaja štenaca koji su genetski predisponirani za nastanak ove bolesti.

Opširnije o katarakti pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u tekstu koji glasi
Zakrvarenost i bela skrama na oku psa/Katarakta.

Nadam se da Vaše štene neće imati trajnih posledica i da je ovo stanje samo privremeno.

OZNAKE: