Povratak

Juvelirni celulitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Može li se prevenirati Juvenilni Celulitis kod štenaca? Hvala najlepše na odgovoru... Dušan
O: Kod mladih pasa se često javlja juvenilni celulitis, nepoznatog uzroka i mehanizma nastanka.

Ispoljava se pojavom mehurića i čvorića prozirnog do gnojnog sadržaja i područjima bez dlake na njuški, usnicama kao i oko očiju. Promene mogu biti od blagih do jakih. Često su bolne, ali nikad sa svrabom. Može se pojaviti i regionalo povećanje limfnih čvorova.

Najčešće zahvata mlade pse u starosti između 3 nedelja i 6 meseci. Najčešće se javlja kod jazavčara, zlatnih retrivera, labradora, gordon setera, bigla i pointera.
Diferencijalno dijagnostički treba eliminisati gnojnu upalu kože brade, demodikozu, duboku gnojnu upalu kože i angioedem.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničkih simptoma, citološki nalazimom gnojnu i gnojnogranulomatoznu upalu. Može se videti i sekundarna infekcija bakterijama i gljivicama. Bakterijska kultura je uglavnom sterilna, mogu biti izolirane sekundarne bakterije.

Lečenje se sprovodi tretiranjem sekundarnih bakterijskih i gljivičnih infekcija, dnevno se kupa u toploj vodi, a od lekova se koristi prednizolon kao i cefaleksin ili amoksicilin sa klavulanskom kiselinom. Prognoza je dobra ako za 4-5 dana pas reaguje poboljšanjem.

Preduslovi za sprečavanje bolesti su, kao i kod svake druge bolesti, kvalitetna ishrana psa i dobri uslovi držanja, što podrazumeva i redovnu negu psa.

O pravilnoj ishrani i higijeni psa pisali smo u tekstovima koji glase Priprema obroka i saveti za odgoj šteneta, Priprema obroka i pravilna ishrana i Ishrana i higijena šteneta.

Takođe je neophodno sprovoditi redovnu vakcinaciju, dehelmintizaciju i čišćenje od buva, o čemu smo pisali u prethodnim odgovorima koji glase Vakcinacija šteneta – čišćenje od parazita i prva šetnja i Zaštita šteneta od spoljašnjih parazita.ž/Prve vakcinacije i izlazak u šetnju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs