Povratak

Ishrana psa sa paradentozom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Evo javljam se nakon više od godinu dana od kada sam Vas kontaktirala. Dali ste mi tada korisne savete i veoma sam Vam zahvalna na tome i evo me sada sa novim problemom. Naime, skidan je kamenac našoj pudli i tada su mu izvađena 4 zuba i to zadnja i sa jedne i sa druge strane i sada imamo problem sa granulama. Doktorka koja je radila ekstrakciju zuba nam je rekla da mora jesti granule i sad je jako teško jer on pola proguta poneku skrče. Poslednjih meseci jede Digestive Care Royal Canin i sada smo hteli da pređemo na drugi ukus. Bila sam kod vas u Pet centru i tamo su mi preporucili Brit Care jagnjetinu i pirinač ali, granule su jako sitne i on ih neće. Juče sam ponovo bila i kupila veće od iste marke ali sad ni njih ne jede samo ih izbaci. Ranije sam isprobavala druge hrane i uvek se isto završavalo. Ne bih više da jede Royal jer ga jede 9 god. Ne znam da li mu se ukus jagnjetine ne dopada ili ne može da jede jer nema zadnje zube. Molim Vas da me posavetujete šta da radim? Da li još neku drugu hranu da probam jer njegov veterinar kaže da nastavim Royal, a ja to ne bih. Unapred Vam se zahvaljujem. Pozdrav, Olivera
O: Paradentoza je opšti pojam koji označava bilo koju bolest karakterističnu za tkiva koja podupiru zub. Dakle, bilo da se radi o bolesti zubnog mesa, cementa, parodontalnih ligamenata ili alveolarne kosti. Kod pasa i mačaka parodontalna bolest u pravilu nastaje zbog stvaranja zubnoga kamenca.

Savetujem Vas da psa hranite hranom koja je dala rezultat u terapiji. Možete koristiti Brit Care sa ukusom lososa ukoliko mislite da pas odbija jagnjetinu. Ta hrana sa ukusom lososa takođe ima hipoalergena svojstva pa će i rezultat biti isti. Ukoliko pas ne može da savlada granule zbog paradentopatije koja je nastupila usled starosti dozvoljeno je da granule razmekšate vodom ili jogurtom.

U našoj ponudi možete naći preparat Stomodine gel (ICF). Ovaj gel se koristi za negu desni i usne šupljine kod pasa i mačaka. Održava higijenu usta za vreme lečenja infekcije usne šupljine. Svakako vam preporučujem njegovu upotrebu, naravno uz sve mere koje već preduzimate.

Takođe, možete dodavati neki od suplemenata hrani za pse koji pomažu u higijeni zuba. Jedan od njih je švedski preparat PlaqueOff. To je potpuno prirodan koncentrat algi Ascophillum nodosum iz arktičkog mora koji sprečava rast bakterija u pljuvačci koje su odgovorne za stvaranje plaka i kamenca. Već postojeći plak nakon 6-8 nedelja postaje porozan i vrlo lako se skida četkicom.

U ponudi Pet centra postoji preparat Vet Aquadent (Virbac). To je preparat za dnevnu oralnu higijenu kod pasa i mačaka. Jednostavan i ekonomičan za primenu. Vet Aquadent kontroliše stvaranje plaka i kamenca na zubima, kao i otklanjanje neprijatnog zadaha. Hlorheksidin iz preparata pokazuje antiseptično delovanje protiv velikog broja Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija. Bakterije iz usne duplje resorbuju XYLITOL iz preparata umesto hranljivih materija i na taj način se onemogućava dalja bakterijska proliferacija. Xylitol vezuje kalcijum iz pljuvačke i na taj način sprečava stvaranje kamenca. Preparat se svakodnevno sipa u vodu za piće. 

Od medicinskih preparata koji se koriste u sanaciji usne šupljine koriste se Stomorgyl tablete. Indikacije za davanje Stomorgyl tableta su infekcije uzrokovane aerobnim i anaerobnim bakterijama osetljivim prema kombinaciji spiramicin-metronidazol, a posebno usne šupljine: stomatitis, gingivitis, periodontitis, halitosis (neugodan zadah iz usta), pyorrhea-gnojna upala zubnog periosta s progresivnom nekrozom alveola i gubitkom zuba, dentalni apscesi... Nažalost ovaj lek nije registrovan kod nas, tako da ga ne možete kupiti u veterinarskim apotekama.

O paradentozi detaljnije možete pročitati u tekstovima Preparati za lečenje paradentoze, Lečenje paradentoze kod pasa i Paradentoza/Oralna higijena.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs