Povratak

Strah psa od grmljavine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kada grmi i seva moj pas se jako trese ali imam veći problem od straha, grebe zidove u kući, a ne možemo mu prići jer kao da je u transu i hoće da nas ugrize kad pokušamo da ga odvojimo od zida. Šta da uradim da ublažim takve njegove reakcije? Inače je u pitanju terijer, mužjak, star 14 god. Unapred zahvalna! Mladenka
O: Takve reakcije pasa na pojavu nekih vremenskih neprilika i elementarnih nepogoda nisu retke.

Fobija od grmljavine kod pasa izaziva stvaran osećaj straha, koji ne treba zanemariti i treba mu se na ozbiljan način posvetiti. Vremenom se ovakvi strahovi ne smanjuju, već naprotiv, pogoršavaju, pogotovo ako se ne radi na rešavanju problema. Nauka, u osnovi, ne poznaje sve pokretače ovakvih pojava, ali se sumnja na kombinaciju različitih pojava kao što su vetrovi, munje, barometarske promene vazdušnog pritiska, statički elektricitet i niske frekvencije koje prethode olujama a koje ljudi ne mogu registrovati. Iz tog razloga se kod pasa mogu javiti panični napadi, ponekad iz čista mira i bez čulnog povoda.

Nažalost nema jednostavnog rešenja. Ono što možete da pokušate je da zabavite psa i u tim trenucima mu posvetite malo pažnje kako bi zaboravio na oluju i njegov strah zamenili sa nečim pozitivnim. Ponudite psu neku poslasticu, dajte mu po koju granulu ili igračku, ili mu obezbedite mesto gde može da se sakrije, zapazite gde želi da ode tokom oluje i pokušajte da mu obezbedite pristup tom mestu.

Kao tretman mogu da se koriste i preparati kao što su PetCalm sprej protiv stresa, koji možete primenjivati na svakih 2- 6 časova nekoliko puta u toku dana. Preparat je potpuno prirodan, siguran, jednostavan za primenu i njegovo delovanje počinje već nakon 20 minuta od primene.

Pored ovog spreja možete pokušati i sa Diafarm-ovim DiaCalm preparatom u vidu tableta, takođe potpuno prirodnim preparatom, na biljnoj bazi, koji se može koristiti svakodnevno tokom 2-3 nedelje ili po potrebi. Oba preparata možete pronaći u prodavnicama Pet Centra.

Nadam se da će Vam ove informacije pomoći da prevaziđete i savladate problem Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs