Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koliko dugo traje lečenje ešerihije koli kod psa i da li ima uticaja na krvnu sliku? Hvala na odgovoru. Vladan
O: Escherichia coli je bakterija koja normalno nastanjuje probavni trakt toplokrvnih organizama i učestvuje u fiziološkim procesima varenja. Postoji mnogo sojeva ove bakterije i poneki od njih su patogeni. Smatra se da gotovo 50% infekcija mokraćnog sistema izaziva upravo E.Coli, a česti su i probavni poremećaji - prolivi koje uzrokuju sojevi ove bakterije. Važan momenat kod ovih infekcija je imunološko stanje, tj. činjenica da do infekcije dolazi u okolnostima stresa i narušavanja ravnoteže imunološkog sustava.

Ove bakterije su normalni deo crevne flore, ali u uslovima oslabljenog imunološkog sistema mogu prouzrokovati infekcije i izvan sistema za varenje. Upravo zbog toga, važan element u sprovođenju terapije je podizanje funkcionalnog niova imuniteta.

To može biti nespecifična potporna terapija npr. vitaminsko-mineralnim preparatima, koja nije usko vezana uz neki organski sistem, kao i jačanje organskog sistema koji je zahvaćen infekcijom. Osim toga, čest problem kod lečenja ešerihije koli infekcije jeste bakterijska rezistencija, pa je dobro napraviti antibiogram kako bi lečenje moglo imati potpun efekat.

Kao nuspojava antibiotske terapije i stresa često su proliv zbog smanjenja korisne mikropopulacije u crevima; zbog toga se preporučuje davanje probiotika i prebiotika kao vid potpore lokalnoj imunosti. Jogurt je prva namirnica pri ruci, a koja može pomoći u tom smislu. Jednako vredi i za ostale fermentirane mlečne proizvode. Postoji i mnoštvo drugih preparata koji su namenjeni stabilizaciji probavnog sistema poput probiotika Synbiotic D-C kapsule i Pro-Kolin+ pasta, a od hrana Gastrointestinal junior Royal Canin.

Dijagnoza bolesti postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i bakteriološkog nalaza enteropatogenih sojeva. Životinja se smatra izlečenom kada nema više kliničkih simptoma bolesti s tim da je bakteriološki nalaz enteropatogenih sojeva negativan. To je naravno individualno i ne može se tačno reći koliko traje lečenje, jer brzina izlečenja, zavisi od mnogo fakrora (stanja imunološkog sistema, pravovremenog reagovanja, terapije, ishrane, uslova držanja životinje, nege, starosti, itd.). 

Što se tiče nalaza krvene slike u dijagnostičke svrhe, ona pokazuje povećan broj leukocita, ali se definitivna dijagnoza postavlja (kao što sam već navela), mikrobiološkom obradom, tj. izolacijom mikroorganizma u laboratoriji iz kliničkih uzoraka (u ovom slučaju stolica).

Naravno, nakon izlečenja, kvalitetne nege, ishrane i držanja, svi parametri će se vratiti u normalu. Svakako, kao potporu terapiji kao i u periodu rekonvalescencije, možete dodavati vitaminske suplemente, koji imaju velikog uticaja na brzinu oporavka.

OZNAKE: