Povratak

Zaštita psa od buva tokom zimskog perioda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li je i preko zime potrebno zaštititi psa od buva i krpelja nekim preparatom i koji bi to bio ako je potrebno? Hvala unapred, Snežana
O: Psi se moraju štititi od buva i krpelja tokom čitave godine. Istina je da u zimskom periodu ima znatno manje buva i krpelja, ali nije nemoguće naći ih. Poznati su slučajevi babezioze i tokom jako hladnih dana. Buve su stanovnici i naših domova, pogotovo ukoliko imate kućne ljubimce, zato morate stavljati redovnu zaštiti kako se broj buva ne bi uvećavao.

Kada su u pitanju buve i naši ljubimci, neophodno je istaći da buve ne žive na psu već na njemu povremeno borave i to kada se hrane, pri čemu ubadaju psa. Zato veliki problem predstavljaju buve u našoj okolini, a posebno veliki problem predstavljaju buve u stanu i ovom problemu se mora ozbiljno i pristupiti.

Prvo je potrebno psa tretirati nekim od preparata. Preparati koji se mogu koristiti su isti oni koji se koriste tokom letnjeg perioda. U ponudi Pet Centra imate ogrlice, spot on ampule i tablete protiv buva i krpelja. Ogrlice štite nekoliko meseci (4-8), ampule mesec dana, a tablete u obliku ukusnih poslastica traju 3 meseca. Svi navedeni tipovi preparata su visoke efikasnosti.

Frontline je kontaktni antiparazitik, što znači da deluje na parazita kada parazit dođe u kontakt sa Frontline-om na koži i dlaci psa. Preporuka je proizvođača da se životinja ne sme kvasiti (kupati) dva dana pre i dva dana posle tretmana.

Ako ste tretirali ljubimca Frontline preparatom u vidu ampule, buva se mora prvo nahraniti krvlju psa da bi uginula u narednih 24 časa, a za to vreme one mogu da izlegu 50-tak jaja i na taj način prošire svoju populaciju po Vašem stanu. Ukoliko psa poprskate Frontline sprejem, parazite će te ubiti trenutno. Frontline štiti pse od buva do tri meseca ali u slučajevima velike infestacije buvama neophodno je tretman ponoviti u kraćim vremenskim intervalima (u razmaku od mesec dana).

Zatim je neophodno tretirati stambeni prostor. Osnovno je dobro usisati stan, a kesu baciti posle svakog usisavanja. Na ovaj način ste se oslobodili oko 40 posto buva. Posle toga dolazi tretiranje prostora nekim od insekticida, pri čemu obavezno tretirati i prostor ispod tepiha. Nakon toga stan je potrebno ponovo usisati (naravno uz bacanje kese).

U svrhu uništavanja buva iz našeg asortimana možete koristiti i Advantix i Fyprist kao spot on preparat.

Advantix sprečava i suzbija infestaciju pasa buvama (Ctenocephalides spp.) i krpeljima (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor spp), ima repelentno dejstvo na komarce (Culicidae), insekte iz roda Phlebotomus (papatači), stajske muve, predstavlja pomoć u suzbijanju alergijskog dermatitisa pasa uzrokovanog buvama.

Takođe, umanjuje opasnosti prenosa bolesti posredovanih krpeljima, umanjivanje mogućnosti prenosa bolesti posredovanih komarcima i insektima iz roda Phlebotomus. Koristi se tako što se razmakne dlaka na medijalnoj liniji grebena (međulopatično područje) tako da se vidi koža. Vrh pipete stavi se psu na kožu i stisne nekoliko puta kako bi iz nje izašao sav sadržaj.

Nakon tretiranja buve na psu uginu u roku 24 sata, a naknadna infestacija sprečena je tokom 4 nedelje. Rastvor iz pipete nanesen na kožu deluje akaricidno i repelentno tokom 4 nedelje na krpelje, na insekte tokom 2-3 nedelje.

Fyprist ampule
su preparat koji se nanosi direktno na kožu na među-lopatičnom području. Pipetu treba držati uspravno, zavrnuti i otklopiti vrh pipete. Zatim treba okrenuti kapicu naopako i prisloniti njen drugi kraj na vrh pipete. Prstima jedne ruke treba razmaknuti dlaku između lopatica životinje, tako da se vidi koža. Zatim treba drugom rukom prisloniti vrh pipete direktno na kožu i istisnuti pipetu dok se ne isprazni sav sadržaj.

Koristi se za suzbijanje i sprečavanje infestacije pasa buvama (Ctenocephalides felis), suzbijanje i sprečavanje infestacije pasa krpeljima (Rhipicephalus spp., Dermacentor spp., Ixodes spp.), suzbijanje i prevenciju infestacije vaši (Mallophaga) kod pasa i kao pomoć u lečenju i kontroli alergijskog dermatitisa pasa uzrokovanog ubodima buva.

Od hemijskih ogrlica u našem asortimanu možete pronaći Foresto, Scalibor i Killltix, a od biljnih: Max biocid, Herbamax i Biospotix.

U Pet centar ponudi je i Bravecto, srestvo u obliku tableta, koje se koriste za lečenje infestacije pasa krpeljima i buvama. Može se koristiti kao deo strategije lečenja u kontroli alergijskog dermatitisa uzrokovanog buvama (alergijske reakcije na ugriz buve). Preparat se daje u vreme hranjenja psa kao tableta odgovarajuće jačine u odnosu na telesnu težinu psa. Nakon što se primeni kod psa, deluje 12 nedelja protiv buva i 8 do 12 nedelja protiv krpelja. Za optimalnu kontrolu protiv krpelja, tretiranje treba ponoviti svakih 8 do 12 nedelja zavisno od vrste krpelja. Preparat ubija buve u roku od 8 sati, a krpelje u roku od 12 sati.


Da napomenem opet, da su svi navedeni antiparazitici podjednako delotvorni i u letnj i u zimskim mesecima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs