Povratak

Najčešće bolesti kod pomerijanca/Hipoglikemija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam štene od 2.5 meseca pomeranskog špica. Rekli su mi da joj dajem svaki dan na jagodicu malo meda, da ne bi upali u hipoglikemiju. Zabrinuta sam jer drugi dan mi se desilo to da se tresla i bila malaksala. Odmah sam reagovala sa belim mesom barenim i medom, pošto je slabo jela, pa joj je posle bilo bolje. Zanima me da li je kod te rase stvarno tako ili sam ja kupila bolesno kučence? Posto kada je raspoložena ko loptica je vesela razigrana ali me brine što je više uspavana, kao da nema snage a njuškica suva. Zašto je to tako? Unapred hvala,

O: Pomeranian rasa, koja je izuzetno divna, ali je prati i dosta mogućih oboljenja poput luksacije patele, kolapsa traheje, smanjena funkcija štitnjače, tumor testisa, subluksacija vratnih pršljenova, nespuštanje testisa kod mužjaka, otežani porođaj, nasledne mane u vezi sa nervnim i krvnim sistemom, aritmija, degeneracija nervnih ćelija pozadine oka, entropija, katarakta, luksacija zgloba lakta, gubitak zubi u vrlo ranoj starosti. Kod malog nemačkog špica javlja se epilepsija, bolesti očnog aparata i luksacija patele (koleno).Ž

Kod svake rase (oko 600 priznatih) postoji mogućnost navedenih oboljenja, pa prilikom odabira šteneta treba obratiti pažnju na to da je štene iz priznate uzgajivačnice, obavezno uz rodovnik. Ako vlasnik ne vodi dovoljno brigu o svom psu, ne posećuje redovno veterinara, koristi nekvalitetnu hranu, nedovoljno izvodi psa u šetnju i drugo; postoji velika mogućnost da se razviju navedena oboljenja bez obzira na rasu i njenu sklonost određenim bolestima.

Hipoglikemija se definiše kao veoma nizak nivo glukoze (šećera) u krvi. Kako mozak zahteva šećer za normalno funkcionisanje, a ima vrlo slabu sposobnost deponovanja šećera, prvi je organ zahvaćen kada se nivo šećera u krvi spusti prenisko. Kod štenaca se vrlo često događa da je unos glukoze u organizam smanjen, a kako imaju slabiju sposobnost pohranjivanja energije od starijih pasa, potrebno im je davati nekoliko obroka dnevno.

Pravilna ishrana je izuzetno važna za zdravlje Vašeg psa. Ona ima veliku ulogu u rastu i razvoju kod mladih pasa, ali i u održavanju dobrog zdravstvenog stanja kod pasa svih starosnih kategorija. Hrana za pse mora biti lako svarljiva i sa uravnoteženim odnosom hranjivih sastojaka.

Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, nekoordiniranost, napade, nervozu, trešenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvestice.

Ne preporučuje se davanje meda štencima.

Savetujem Vam da konsultujete veterinara koji će proceniti zdravstveno stanje Vašeg psa.

P: Kupila sam štene od 2.5 meseca pomeranskog špica. Rekli su mi da joj dajem svaki dan na jagodicu malo meda, da ne bi upali u hipoglikemiju. Zabrinuta sam jer drugi dan mi se desilo to da se tresla i bila malaksala. Odmah sam reagovala sa belim mesom barenim i medom, pošto je slabo jela, pa joj je posle bilo bolje. Zanima me da li je kod te rase stvarno tako ili sam ja kupila bolesno kučence? Posto kada je raspoložena ko loptica je vesela razigrana ali me brine što je više uspavana, kao da nema snage a njuškica suva. Zašto je to tako? Unapred hvala,    O: Pomeranian rasa, koja je izuzetno divna, ali je prati i dosta mogućih oboljenja poput luksacije patele, kolapsa traheje, smanjena funkcija štitnjače, tumor testisa, subluksacija vratnih pršljenova, nespuštanje testisa kod mužjaka, otežani porođaj, nasledne mane u vezi sa nervnim i krvnim sistemom, aritmija, degeneracija nervnih ćelija pozadine oka, entropija, katarakta, luksacija zgloba lakta, gubitak zubi u vrlo ranoj starosti. Kod malog nemačkog špica javlja se epilepsija, bolesti očnog aparata i luksacija patele (koleno).    Kod svake rase (oko 600 priznatih) postoji mogućnost navedenih oboljenja, pa prilikom odabira šteneta treba obratiti pažnju na to da je štene iz priznate uzgajivačnice, obavezno uz rodovnik. Ako vlasnik ne vodi dovoljno brigu o svom psu, ne posećuje redovno veterinara, koristi nekvalitetnu hranu, nedovoljno izvodi psa u šetnju i drugo; postoji velika mogućnost da se razviju navedena oboljenja bez obzira na rasu i njenu sklonost određenim bolestima.   Hipoglikemija se definiše kao veoma nizak nivo glukoze (šećera) u krvi. Kako mozak zahteva šećer za normalno funkcionisanje, a ima vrlo slabu sposobnost deponovanja šećera, prvi je organ zahvaćen kada se nivo šećera u krvi spusti prenisko. Kod štenaca se vrlo često događa da je unos glukoze u organizam smanjen, a kako imaju slabiju sposobnost pohranjivanja energije od starijih pasa, potrebno im je davati nekoliko obroka dnevno.   Pravilna ishrana je izuzetno važna za zdravlje Vašeg psa. Ona ima veliku ulogu u rastu i razvoju kod mladih pasa, ali i u održavanju dobrog zdravstvenog stanja kod pasa svih starosnih kategorija. Hrana za pse mora biti lako svarljiva i sa uravnoteženim odnosom hranjivih sastojaka.   Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, nekoordiniranost, napade, nervozu, trešenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvestice.   Ne preporučuje se davanje meda štencima.   Savetujem Vam da konsultujete veterinara koji će proceniti zdravstveno stanje Vašeg psa.  

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs