Povratak

Postupak prvog tretiranja šteneta protiv crevnih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Zanima me kad i na koji način se daje štenetu lek za čišćenje od parazita i da li se majci isto to daje. Pozzz, Zvonimir

O:  Velika pretnja štencima su crevni paraziti. Oni mogu da izazovu vrlo blage ili čak neprimetne kliničke simptome, ali mogu da izazovu vrlo tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je čak i život životinje doveden u pitanje.

Simptomi infekcije su nadut stomak i proliv kod šteneta u kome mogu - ali i ne moraju - da se primete crevni paraziti, mlade životinje su neraspoložene, bezvoljne, apetit im je slab, dlaka im je suva i lošeg kvaliteta, stomak im je često nadut i na pritisak bolan.

Ponekad mlada životinja i povraća i dešava se da u povraćenom sadržaju budu primetni crevni paraziti.

Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita, i to svake dve nedelje od 3. - 12. nedelje starosti, kao i posle toga svake četiri nedelje od 12. nedelje do 6. meseca života.

Osim glistama, psi mogu  biti zaraženi i drugim crevnim parazitima od kojih su najčešće pantljičare. Buva je prelazni domaćin u razvoju male pseće pantljičare, pa je mogući izvor zaraze za štenad i neophodno je redovno sprovoditi zaštitu i protiv ektoparazita.


Kod nas u Pet centru postoji široka paleta preparata za tu namenu. To su tablete Drontal plus, Dehinel plus, Prazinon plus, koje se doziraju prema telesnoj težini šteneta (1 tableta na 10 kg telesne težine) kao i Vitaminthe pasta.


Prvo tretiranje šteneta protiv crevnih parazita može se obaviti u uzrastu od 2-3 nedelje i sirupom Drontal puppy koji se aplikuje 1ml po kg telesne mase.


U periodu prvog čišćenja štenaca radi se i čišćenje majke primenom tableta i aplikuje se 1 tab za 10 kg telesne mase.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs