Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mešanku staru 4 godina. Od pre dve godine počeli smo imati problem sa upalom uha, primali smo antibiotike, stavljali kapi i to sanirali. Ono što smo primetili da se nakon prve godine od pojavljivanja javlja u istom periodu i sledeće godine, međutim ove godine je to drugačije, javilo se u istom periodu. Veterinar je tretirao nekim antibioticima, tri puta smo primili neki antibiotik koji ima dejstvo 3 dana, meni je rekao da joj kod kuće ukapavam oto-h kapi, sve smo to uredno radile. Međutim, dešava se da nakon 5 dana od završetka terapije sa opet javlja upala koja je praćena tamno braon masom koja podseća na vosak, jakog i neprijatnog mirisa i uz stalno tresenje glave. Takođe kad joj ja to očistim štapićem

koji sam prethodno natopila kantarionovim uljem ili jodom, ona splazi jezik i kao kad su velike vrućine, ona počinje da dahće, ono što sam primetila jeste da su sve učestaliji ti simptomi i da se načešće se javljaju pred kišu. Unutrašnjost uva je jarko crvene boje kao kad čovek izgori na suncu. Nažalost, nemam  mogućnosti da joj uradim bris jer u mestu u kom živim niko to ne radi, a ja sam prestala da je vodim kod veterinara jer oni, bar ovi u mom mestu, sve rešavaju antibiotikom, ko pedijatri prehlađenoj deci. Inače, pas je dugodlak, mešanka tibetskog terijera i ne znam čega. Molila bih da mi pomognete.
Unapred zahvalne, Jelena i Medika

O: U slučaju Vašeg psa se radi upali uha hroničnog toka (Otitis exsterna chronica).

Epital sluzokože spoljašnjeg ušnog kanala je zapaljenski promenjen, dok ušna školjka može i ne mora biti promenjena. Otitis može pratiti intenzivan svrab i bol, a može doći i do poremećaja sluha i ravnoteže. Ušni kanal u pasa odlikuje se specifičnom anatomskom građom (u obliku slova L), tako da prekomerno nakupljanje cerumena može biti podloga za razvoj mikroorganizama i razvoj zapaljenja.

Otitisu su skloni svi psi bez obzira na starosnu kategoriju, ali se češće javlja u pasa mini rasa kao što su pudle, zatim kokeri, dalmatineri,  labradori.
 
Uzroci otitisa mogu biti različiti: preterana vlažnost ušnog kanala, prekomerno nakupljanje cerumena, klimatski faktori, greške u terapiji, neadekvatno grubo čišćenje ušiju, virusne bolesti, prisustvo parazita - Otodectes cynotis, Sarcoptes scabei, Demodex canis, prisustvo stranog tela kao što je klas trave, tzv. popino prase, alergijska reakcija. Sekundarno se otitis externa javlja u pasa sa atopijskim dermatitisom.

Ako je u pitanju bakterijska infekcija najčešće sa Staphilococcus intermedius, Proteus spp, Pseudomonas aeruginosa sadržaj ušnog kanala je žućkast i lepljiv, dok je kod infekcija koje su izazvane Malasseziom sadržaj smeđ, lepljiv, neprijatnog mirisa.

Simptomi koji se javljaju su: tresenje glavom, trljanje ušiju o pod, nagnuta glava na jednu stranu, uši su vlažne, pune sadržaja neprijatnog mirisa, bolne su na palpaciju i temperirane. 

U slučaju Vašeg psa preporučujem da uzmete bris uha (pre uzimanja brisa ne stavljati ništa u uho kako bi rezultat bio što verodostojniji) i  na osnovu koga ćete ustanoviti koji su uzročnici infekcije i na osnovu toga se može odrediti adekvatna antibiotska terapija i kapi koje su širokog spektra.

Neophodno je uraditi antibiogram, kako bi se odredila adekavatna terapija.

Ukoliko je otitis externa alergijske prirode potrebno je psa hraniti hipoalergijskom hranom (Brit Care, Hill’s d/d, Royal Canin hipoalergenic).

Primena Epi-otik preparata je takođe indikovana. Epi-otic kapi rastapaju višak cerumena.

Čišćenje uha štapićima nije preporučljivo. Može se čistiti ušna školjka, ali štapiće ne stavljati u ušni kanal. Koža ušnog kanala je osetljiva i nestručnim i grubim čišćenjem ju je moguće ledirati i time otvoriti vrata za prodor infekta.

OZNAKE: