Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku haskija staru 3.5 godine. Trudimo se maksimalno da je zdravo hranimo, jede granule (non - stop joj je činija na raspolaganju), ali jede i ono čime se mi hranimo, u principu najviše meso. Ima oko 23 - 24 kg, lepo je građena i ima lepu sjajnu dlaku. Naš problem je u tome što ona mnogo voli da jede slatkiše, naročito čokolade. U toku dana sigurno pojede 30 g, što čokolade što keksića. Naravno da joj kupujemo i slatkiše za kučiće, ali ako vidi nas da jedemo slatko nema šanse da ona to ne dobije. Čitali smo da se kučićima NE daje slatko, ali ona je naš ljubimac kome mi ne možemo da kažemo NE!  Molim Vas recite mi, da li je štetno da ona jede toliko slatko?

Hvala Vam najlepše na odgovoru i sve najbolje,
Ljiljana

O: Veoma je bitno da znate da postoje materije koje morate izbegavati u ishrani psa, jer mogu izazvati zdravstvene probleme:

- šećer, čokolada, mentol, alkohol
- hrana koja sadrži puno soli i drugih začina
- pečeno meso
- sirove iznutrice (naročito slezena i jetra, čak i kuvane)
- kosti živine, divljači, ribe tj. sve kosti koje se oštro lome
- mleko (izaziva proliv - pas nema potrebne enzime koji fermentišu mleko u probavnom traktu, zato može jesti samo već ukiseljene proizvode)
- termički neobrađena  jaja (najbolje izbegavati, a naročito sirovo belance, jer izaziva perutanje i ispadanje dlake, a pas se može zaraziti i salmonelom)
- povrće koje nadima (pasulj, grašak, mahune)

Industrijski šećeri se izbegavaju i umesto njih koristite poslastice za pse (čokolada, keksići, bombonice i sl.)

Čokolada za ljudsku ishranu jedan je od najpopularnijih prehrambenih proizvoda, a ne mogu mu odoleti ni psi. Na žalost, čokolada sadrži alkaloid teobromin koji je za pse toksičan u vrlo malim dozama. Deluje ekscitirajuće na centralni nervni sistem, uzrokuje porast krvnog pritiska, stimuše rad kardiovaskularnog sistema, izaziva mučninu i povraćanje.
 
Ne sadrže sve čokolade istu količinu teobromina. Tako one za kuvanje sadrže 8 - 10 puta više teobromina od mlečnih čokolada. Bele čokolade ga sadrže samo u tragovima. Toksična doza teobromina za psa je 100 - 200 mg/kg.

Dakle, zavisno od vrste i količine čokolade, mogu se razviti različiti znaci trovanja teobrominom, a to su:

- ekscitacija, nemir, drhtanje
- povraćanje, proliv
- grčenje mišića
- gubitak svesti

Ne postoji specifični antidot za teobromin. Terapija je simptomatska, što znači da se lekovima može delovati samo na simptome trovanja. Ako primetite bilo koji od navedenih znakova (a i pre, ako je pas pojeo veću čokoladu), odvedite vašeg psa veterinaru.

Za ishranu pasa nisu škodljive poslastice od čokolade koje možete kupiti u prodavnicama specijalizovanim za prodaju hrane za kućne ljubimce, jer je iz tih čokolada odstranjen teobromin.

Inače, hranite Vašeg psa nekom od super premium hrana (idealno izbalansirane), a ukupna dnevna količina hrane određuje se (kod većine proizvođača), prema očekivanoj težini psa u odraslom uzrastu i starost u mesecima. Na svakom originalnom pakovanju hrane postoji odgovarajuća tabela ishrane. Potrebno je naglasiti da se predviđene količine odnose na ukupnu dnevnu potrebu.

Broj obroka s obzirom na starost psa:

- štenci od 2 - 3 meseca, 4 do 5 obroka dnevno
- štenci od 3 - 6 meseci, 3 do 4 obroka dnevno
- štenci od 6 - 10 meseci, 3 obroka dnevno
- odrasli psi, 1 do 2 obroka dnevno

Preporuka je da se držite zadatih količina i da obroke nudite dva puta dnevno, kako ne bi došlo do pojave gojaznosti, pa samim tim i mogućih zdravstvenih komplikacija.

OZNAKE: