Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koju hranu preporučujete za štene bernardinca starosti 5 nedelja. Potreban mi je kompletan savet oko hrane, a i vitamina. Molim vas, imajte u obzir da mi je budžet ograničen, ali da neću da štedim na zdravlju mog psa.
Hvala unapred, Dejan

O: Bernandinac se ubraja u gigantske rase pasa, odnosno u odraslom uzrastu će daleko premašiti težinu od 45 kg, koja se inače smatra graničnom težinom između odraslih pasa Maxi i Giant rasa. Mišljenja sam da bi njegovu ishranu trebalo bazirati na nekoj od hrana premium i super premium kvaliteta.

Energetske potrebe variraju tokom života psa. Štenci tokom faze intenzivnog rasta imaju povećane energetske potrebe. Džinovski psi, na žalost, nemaju dug životni vek, žive u proseku 7 - 9 godina. Starosne promene kod ovih pasa mogu da se primete relativno rano u životu. Praksa je pokazala da džinovski psi imaju osetljivo srce i da je rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema izuzetno veliki, naročito u kasnijem uzrastu. Odgovarajuća ishrana, koja uzima u obzir sve specifičnosti ovih rasa pasa, može u velikoj meri da pomogne u smislu održavanja vitalnosti i zdravlja.

Tokom prvih osam meseci života, štene džinovske rase raste izuzetno brzo i u tom uzrastu dostigne 50% svoje odrasle težine, već sa 5 meseci starosti. U tom uzrastu koštani sistem je dostigao 80-90% veličine koštanog sistema odraslog psa. Međutim digestivni sistem se ne razvija tako brzo tokom rasta i zbog te činjenice, kao i zbog njegovog ograničenog kapaciteta, neophodno je pažljivo birati hranu u toj (prvoj) fazi rasta. Druga faza rasta, koja traje od 8. meseca do 18 - 24. meseca, predstavlja u stvari fazu konsolidacije čitavog organizma i razvoj mišićne mase (to je u stvari faza telesnog sazrevanja psa).

Iz svih navedenih razloga najbolje je da Vašeg ljubimca u periodu dok raste i razvija se, hranite nekom od hrana super premium kvaliteta namenjenih za štence Giant rasa. Preporučila bih Vam hranu Alleva (Alleva Giant Puppy and Junior), Brit Care, Hill's Puppy Large Breed ili Royal Canin Giant Babydog, jer samo tada možete biti apsolutno sigurni da ste Vašem ljubimcu pružili kvalitetan, pravilno izbalansiran obrok, koji će zadovoljiti sve njegove potrebe za hranljivim, mineralnim materijama (kalcijum, fosfor... ) i vitaminima u odgovarajućem odnosu i količini. Pri takvoj ishrani nije potrebno naknadno dodavati vitaminsko-mineralne preparate.

OZNAKE: